Šta je glavni uzrok što zubi mnogo požute

Šta je glavni uzrok što zubi mnogo požute

Foto: Pixabay // ilustracija

Boja zuba se menja s godinama. Ispod gleđi zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi kod nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može da se promeni.

Zubi s vremenom menjaju boju i normalno je da s godinama gube belinu, a kafa, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije. Zubna gleđ sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnim na sve materije koji mogu da izazovu gubitak boje, objašnjava Kristof Benc, profesor stomatologije iz Nemačke.

Menja se s godinama

Crno vino, kafa, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promene boje) zuba, no ta pojava može biti i posledica nekih bolesti i lekova. Nadalje, boja zuba menja se s godinama. Ispod gleđi zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi kod nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može da se promeni. Za ljude koji ne mogu da se odreknu kafe, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savet je da redovno peru zube.

Zubni kamenac

Pod redovnim pranjem smatra se pranje četkicom dva do tri puta na dan kako bi se uklonio zubni plak, savetuje stručnjak za higijenu Dirk Krop. “To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže”, rekao je. Osim redovne nege, trebalo bi redovito odlaziti kod stomatologa koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba preterivati jer naštetiti zubima. “Ne bih savetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure da operu zube”, kaže Benc.

KOMENTARIŠI