Šta predlaže novi zakon o oporezivanju frilensera

Šta predlaže novi zakon o oporezivanju frilensera

Foto: Pixabay // ilustracija

Ministarstvo finansija objavilo je nacrt izmena Zakona o porezu na dohodak građana kojim bi trebalo da bude uređen status frilensera, među kojima su i programeri, profesori jezika i svi ostali koji zarađuju na internetu.

Od 1. janauara trebalo da imaju mogućnost da porez na prihod plaćaju po dva modela, koji će moći sami da odaberu.

Programeri, profesori stranih jezika, jutjuberi, tiktokeri. Ti i ostali radnici na internetu – kolektivno nazvani frilenseri – do sada su bili nevidljivi za poreski sistem Srbije i bez ikakvih prava. Od 1. januara to bi trebalo da se promeni. Predloženim izmenama zakona moći će da plaćaju poreze po dva modela.

Prvim modelom obuhvaćeni su svi frilenseri koji zarađuju do 96.000 dinara kvartalno. Oni neće plaćati nikakve poreze i doprinose, osim zdravstvenog koji će iznositi 1.400 dinara mesečno.

Ukoliko neko ko odabere prvi model pređe tih 96.000 dinara plaćaće PIO, zdravstveno i porez na dohodak.

Drugi model predviđen je za frilensere koji imaju stalnija i veća primanja. Neoporezivi deo je 19.300 dinara mesečno, odnosno 57.900 kvartalno. I od bruto prihoda oduzimaće se 34 odsto normiranih troškova – troškovi poslovanja, struje, interneta – i na taj ostatak plaćaće se 10 odsto poreza na dohodak, zdravstveno i PIO.

Ukupni nameti državi prema drugom modelu iznosiće oko 20 odsto. U taj iznos uključen je porez za zdravstsveno i penziono osiguranje, kao i porez na prihod.

“Frilenseri neće morati da se registruju u APR-u niti u drugom registru, oni će svoje obaveze plaćati tako što će pristupiti određenom portalu koji će Vlada obezbediti i odabirom tog modela koji će izabrati dobiće način kako će plaćati porez – da li će biti oslobođeni poreza ili ne, a to će vršiti istekom svakog kvartala u prvom mesecu sledećeg kvartala”, objašnjava Uroš Radenković, pravni zastupnik Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije.

Zdravstveno osiguranje koje uplate frilenseri trajaće šest meseci i na taj način mogu da budu osigurani i drugi članovi porodice.

Prve prijave u aprilu 2023. 

Dragan Agatunović iz Poreske uprave očekuje da prve poreske prijave za fizička lica, takozvane frilensere, budu podnete u aprilu 2023. i za prvi kvartal naredne godine.

“Poreska uprava, na osnovu zakona koji će tek biti donet, sprema se da informatičkom podrškom omogući podnošenje te prijave i oporezivanje u skladu sa zakonom”, navodi Agatunović.

Ipak, još uvek nije precizirano kako će Poreska uprava da prati ko je platio porez, a ko ne.

Kako saznajemo, rešenja za plaćanje poreza koja je Poreska uprava počela da šalje pre dve godine za neizmirene namete i to retroaktivno, a zbog čega su izbili protesti frilensera, biće poništena.

Novim zakonskim rešenjem status frilensera biće regulisan nakon dve godine pregovora sa Vladom Srbije. U NALED-u očekuju i dodatne izmene propisa.

“Ova druga osiguranja po osnovu sprečenosti za rad, brige o detetu, porodiljskog odsustva – nadamo se da bude omogućeno u nekom naredom periodu kad se bude radila sledeća revizija ovih propisa i kada oni u međuvremenu budu imali neki staž u ovom sistemu oporezivanja”, naglašava Dušan Vasiljević iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.

Izmene zakona o porezu na dohodak građana i zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri tokom narednih nedelja.

Po njihovom usvajanju, biće doneta i podzakonska akta koja će detaljnije regulisati oporezivanje frilensera.

1 KOMENTAR

  1. Freelanceri mogu da rade bilo gde, sa ovakvim zakonom jedino što će uspeti je da ih oteraju. Ima boljih uslova u Crnoj Gori, Albanijinegde na moru, BiH… Isplati im se da do tivta leti svake nedelje, malo ovde malo tamo. U CG za sada nema poreza, iznajmi se apartman ne moru, sada nije skupo i radiš… Tako se izdržavaju i svi ovi Rusi i Ukrajinci što su došli ovde, naravno njima niko ne traži proez pošto nisu naši građani

KOMENTARIŠI