FOTO: B.P.

RHMZ upalio je crveni meteoalarm i izdao posebno upozorenje na vremenske (ne)prilike koje ovog vikenda čekaju Srbiju. Sneg će padati u celoj Srbiji, a dodatna opasnost stiže s jakim vetrom koji će uzrokovati snežne nanose.

„U subotu (11.12.) u planinskim predelima na jugu i zapadu Srbije povećanje visine snežnog pokrivača, lokalno za preko 15 cm za 24 h. U nedelјu (12.12.) u većem delu Srbije sneg.

U nižim predelima stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 25 cm, a na planinama i više, samo će se na severozapadu zemlјe zadržati suvo. Naročito obilne padavine se očekuju u brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije, gde može pasti i do 50 cm novog snega. Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snežnih nanosa.

Crveni meteoalarm upućuje na vrlo opasne vremenske prilike, koje mogu uzrokovati veliku štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, a upozorava na nedelju, kad se u celoj Srbijhi očekuje sneg. Međutim, vetar će napraviti još veći problem.

Foto: meteoalarm.rs

U nedelju se očekuje najveća količina padavina, ali će i duvati jak severni vetar koji će dostizati udare olujne jačine i postoji opasnost od snežnih nanosa, tako da je izdato upozorenje, ali i crveni metaoalarm.

Što se tiče konkretno Požarevca, na snazi će biti narandžasti meteoalarm, dok će u ostatku Braničevskog okruga, naročito u brdovitim predelima biti na snazi najstrože upozorenje, crveni meteoaoarm.

Foto: Urban City Video printscreen / ARHIVA

Pored snega, izdato je i žuto upozorenje za košavu.  Moguće je stvaranje i snežnih nanosa.

KOMENTARIŠI