Knjiga nije tu da izigrava baba-rogu, plaši nedužne putnike i pritom bude bestseler, nego više da nas, poput čaja od valerijane, opusti i pokaže koliko možemo da zabludimo kad krenemo da zakeramo i laičkim okom procenjujemo sve ono što ne valja na avionu kojim upravo polećemo, e da bi smo se preko sedam gora i sedam mora prebacili – pa, recimo, do tetka u Podgorici.

Znam “stručnjake” kojima se priviđaju lepljive trake koje “pridržavaju krilo” da ne otpadne, nedostajući poklopci na motorskoj gondoli, ispali zvrtnji koji drže motor (a šta ako i poslednji izleti?), napukli prozori na putničkoj kabini, sumnjivi zvuci u avionskom repu, snažno drmusanje koje će ovog puta definitivno razneti avion na nikada više sklopivu puzlu… Sve je to, kroz odgovore na pitanja koja, siguran sam, proleću i kroz vašu pametnu glavu, Aleksandar Simić, stanovnik Lugana, državljanin Srbije i Švajcarske, informatički stručnjak u jednoj švajcarskoj aviokompaniji i saradnik dve najveće svetske vazduhoplovne organizacije, ICAO i IATA, neverovatno jednostavnim jezikom objasnio u ovoj knjizi: da je onaj “selotejp” na krilu skupocena aluminijumska traka vredna nekoliko stotina dolara koja na tom mestu, ako treba, može ‘ladno da izdrži do kraja radnog veka aviona, da je poklopac koga nema namerno skinut, da zavrtnji ne ispadaju tek tako, a ponajmanje slučajno, da ne postoje napukli, već samo ogrebani prozori, da se avioni ne raspadaju čak ni pri ekstremno jakoj turbulenciji i da svaki avion može bezbedno da ode na let bez ko zna koliko stotina neispravnih elemenata vlastite opreme ili nekog sistema – ali, naravno, nikada bez svih njih odjednom!

Već sam jednom prilikom napisao da ću Aleksandra Simića često prozivati na ovom mestu, posebno kada razvijamo teme o bezbednosti u avijaciji. No, ovog puta prozvao je on mene, pa sam govorio na promociji baš ove knjige, nedavno u Crown Plazi. Na jednoj od slika, pored nas dvojice, vidite i Dragana Vukovića, ali je, nažalost, sasvim desno, iz kadra ispao Zoran Rapajić, prvi čovek “Admiral Booksa”, kuće koja je izdala Simićevu knjigu. Pošto je, kao što rekoh, ispao, a ne znamo kako, Rapajića još uvek tražimo po Crown Plazi. Ako ga nađemo (a iskreno se nadam da hoćemo), biće ubačen u kadar, čime će i priča o ovoj promociji konačno biti zaokružena.

KOMENTARIŠI