Foto: Urban City // I.P.

Sinoć, 10. aprila poslednjeg dana Glumačkih svečanosti, ispred Centra za kulturu Požarevac otkriven je spomenik Milivoju Živanoviću.

Foto: Urban City // I.P.

Na svečanosti se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da se najzad realizovala višedecenijska ideja a to je postavljanje spomenika jednom od najvećih srpskih glumaca a to je Milivoje Živanović: “Pred nama je spomenik barda srpskog glumišta, Milivoja Živanovića, koji je svojim talentom obasjavao mnogo dalje predele od onog u kome se rodio. Gde god da je nastupao tokom svoje karijere, naš sugrađanin je, noseći vatru svog glumačkog umeća ostavljao plamen.

Foto: Urban City // I.P.

Taj plamen je podsećao one koji su mu u zanosu aplaudirali da je iskra te vatre zapaljena u njegovom rodnom gradu. Požarevac, nakon početne ideje koja se rodila još daleke 1997. godine mu se danas odužuje i ponosno predstavlja njegov spomenik, u natprirodnoj veličini. Grad Požarevac je i na taj način, simbolično, želeo da istakne da je i njegov talenat bio impozantan.

Mesto koje smo odabrali za spomenik, ispred Centra za kulturu, ima za cilj da okuplja i one koji igraju i one koji ih gledaju.

Ovo vrsno delo vajara Jovana Soldatovića, spomenik Milivoju Živanoviću, biće inspiracija za mlade umetnike, ali i podsećanje da je talenat bez mukotrpnog rada neupotrebljiv.“

Gradonačelnik je najavio da će se na ovaj način, postavljanjem spomenika u različitim delovima Požarevca, odužiti i ostalim velikanima našeg grada.

Kao što su Milena Pavlović Barili, Milivoje Stojanović Brka, Velibor Vasović, Živka Matić, Slobodan Stojanović ali i ostali znameniti Požarevljani na taj način biće ponovo prisutni na našim trgovima i u našim parkovima.

Foto: Urban City // I.P.

Goste je pozdravila i direktorka Centra za kulturu Galina Perić koja se zahvalila gradu što je realizovao ovu ideju.

Foto: Urban City // I.P.

Visina skulpture iznosi 230 cm, a livenje je vršeno iz više delova koji su spojeni zavarivanjem tako da spojevi ne budu uočljivi.

U kulturno umetničkom programu nastupio je dramski umetnik Lepomir Ivković koji je glumio Milivoja Živanovića i hor Centra za kulturu koji je izveo omiljenu pesmu Milivoja Živanovića „Oj Moravo“.

KOMENTARIŠI