Svetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija

Foto: Pixabay / ilustracija

Na Svetski dan slobode medija mnogi upozoravaju na ugroženost ove profesije. Novinari često rade u otežanim uslovima, uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao.

Svetski dan slobode medija proglasila je Generalna skupština UN u decembru 1993. godine, nakon preporuke Uneska.

Od onda, svakog trećeg maja, godišnjica Deklaracije Vindhok o principima slobode štampe obeležava se kao Svetski dan slobode medija.

Unesko navodi da je istorijska veza koja je uspostavljena između slobode da se traže, primaju i saopštavaju informacije i javnog dobra i dalje relevantna kao što je bila u trenutku kada je deklaracija potpisana.

Treći maj predstavlja podsetnik vladama da treba da ispune svoju preuzetu obavezu da poštuju slobodu medija.

Na današnji dan slave se principi na kojima počiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao.

Novinarstvo pod digitalnom opsadom

Ovogodišnja tema Svetskog dana slobode medija je “Novinarstvo pod digitalnom opsadom”.

Ona  naglašava na koje je načine novinarstvo ugroženo digitalno posredovanim napadima na novinare, kao i posledice svega toga na poverenje javnosti u digitalne komunikacije.

Najnoviji Uneskov izveštaj o svetskim trendovima pokazuje da nadzor i hakovanje kompromituju novinarstvo.

Nadzor može otkriti informacije koje su prikupili novinari, uključujući i uzbunjivače, i krši princip zaštite izvora, koji se smatra preduslovom za slobodu medija i sastavni je deo rezolucija UN.

Nadzor takođe može ugroziti bezbednost novinara otkrivanjem osetljivih privatnih informacija, koje bi se mogle koristiti za uznemiravanje ili napad.

KOMENTARIŠI