TAJNAMA NEMA KRAJA – Misteriozne šupljine u Keopsovoj piramidi

TAJNAMA NEMA KRAJA – Misteriozne šupljine u Keopsovoj piramidi

Velika ili Keopsova piramida izgrađena je za vladavine faraona Keopsa između 2509. i 2483. pre Hrista

Da tajnama piramida zaista nema kraja, svedoči najnovije otkriće velike šupljine u Keopsovoj piramidi. Naučnici kažu da se to nije moglo pretpostaviti prema dosadašnjim naučnim teorijama i da ostaje misterija čemu su te šupljine služile, navodi Bi-Bi-Si.

Svrha tog praznog prostora je nepoznata, a budući da je nedostupan, ne zna se ni da li sadrži neke dragocenosti. Japanski i francuski stručnjaci su objavili otkriće nakon dvogodišnjeg istraživanja tog slavnog kompleksa piramida u Gizi, nedaleko od Kaira. Koristili su tehnologiju kojom se otkrivaju promene u gustini unutar ogromnih kamenih struktura.

Velika ili Keopsova piramida izgrađena je za vladavine faraona Keopsa između 2509. i 2483. pre Hrista. Visoka 140 metara, najveća je egipatska piramida u Gizi, predgrađu glavnog egipatskog grada. Odranije je poznato da se u piramidi nalaze brojni hodnici i prolazi i tri prostrane komore, od kojih je najpoznatija 47 metara dugačka i osam metara visoka Velika galerija.

Novootkrivena struktura leži tačno iznad galerije i sličnih je dimenzija, kažu stručnjaci. „Ne znamo da li je ta velika šupljina horizontalna ili nagnuta, ne znamo ni da li je reč o jednoj ili o nekoliko povezanih strukturaˮ, kaže Mehdi Tajubi iz Instituta HIP u Parizu. „No sigurni smo da ta velika šupljina zaista postoji, da je impresivna i da je nismo očekivali ni po jednoj poznatoj teorijiˮ, dodao je.

Tim uključen u projekat „Scan Pyramidsˮ vrlo je oprezan i zasad ne opisuje šupljinu kao „komoruˮ. Naučnici veruju da su određene prostore u Keopsovoj piramidi graditelji napravili kako bi sprečili urušavanje građevine, budući da smanjuju pritisak teških kamenih blokova. Iznad Faraonove komore, na primer, pet je takvih prostora. Jedan od vođa tima, Hani Helal sa Univerziteta u Kairu veruje da je šupljina prevelika da bi imala tu namenu, ali konačne zaključke ipak prepušta stručnjacima.

„Pokušavamo da shvatimo unutrašnju strukturu piramida i kako je ta piramida izgrađenaˮ, rekao je Helal novinarima. „Poznati egiptolozi, arheolozi i arhitekte ‒ svi oni imaju svoje hipoteze. Mi im dajemo podatke, a oni treba da kažu da li su tako nešto očekivaliˮ, dodao je.

KOMENTARIŠI