POŽAREVLJANIN dobio nov ŽIVOT

POŽAREVLJANIN dobio nov ŽIVOT

Majka, otac i supruga sa nestrpljenjem su iščekivali da prvi put posle transplantacije obiđu Mladena.

Novu jetru dobio je sredinom oktobra. Pored Mladena oporavlja se i pacijent kome je transplantacija urađena dva dana kasnije.

“Ovo je peti put da dolazi na pozive tima za transplantaciju, kojima smo mi kao porodica vrlo zahvalni jer našem sinu je pružen drugi život, druga šansa da živi, da odgaja svoje dete, da bude uz svoju porodicu”, kaže Ljiljana Minović, Mladenova majka.

Za novi život pacijenata zaslužne su porodice preminulih. Na humanosti im zahvaljuju i lekari zaduženi za transplantacije.

“Ljudima koji su organe dobili život je produžen i to je velika radost. Četrdeset tri pacijenta u ovo trenutku čeka srce”, kaže Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS-a.

Načelnica Anestezije Urgentnog centra KCS-a Nataša Petrović kaže da je veliki broj pacijenata je dobio organe.

“Prvo da još jednom iskažemo neograničenu zahvalnost porodicama donora. Opet su u pitanju mlađi ljudi i opet su pokazali veliku humanost”, kaže Petrovićeva.

U Srbiji u ovom trenutku bubreg, jetru, srce čeka oko 1.000 pacijenata.

Statistika pokazuje i da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo donori.

“Apelujem na sve građane da doniraju organe, da se priključe toj akciji, kojoj ćemo i mi kao porodica kompletno da se priključimo”, kaže Ljiljana Minović.

Video pogledajte na: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2491215/saglasnost-porodice-donora-za-neciji-novi-zivot.html

KOMENTARIŠI