Turska najtraženija destinacija srpskih turista, sve veće interesovanje za Egipat

Turska najtraženija destinacija srpskih turista, sve veće interesovanje za Egipat

Kleopatrina plaža, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Veliki broj letova iz Beograda prema Antaliji i Bodrumu obeležio ovu godinu. Prvi put agencije su zakupile više čartera do Turske nego do Grčke.

Turska je “buknula”, Grčka “aterirala”, a Egipat “eksplodirao” – ovako se, u najkraćem, može opisati ovogodišnja letnja sezona gledana kroz broj čarter-letova koji su srpske turiste vodili na topla mora.

Sa beogradskog aerodroma su ovog leta realizovana 2.864 povratna čarter-leta, što govori o apsolutno rekordnoj sezoni od kada naše agencije organizuju paket-aranžmane. Poređenja radi, 2017. godine zabeleženo je 1.337 čarter-letova za Mediteran. Međutim, zanimljiv je raspored odredišta na koja su sletali avioni sa našim turistima.

Grčka, nekada neprikosnovena i najomiljenija destinacija srpskih turista beleži pad u broju putnika koji čarter-letovima idu do ostrva na Egejskom, Jonskom i Sredozemnom moru. Tako su, recimo, proteklog leta 824 aviona sletela na grčka ostrva. Najviše njih (155) sletelo je na Krf, sledi Krit (128), Rodos (119) i Skjatos (114). Već prošle godine je zabeležen blaži pad, a kada se ova uporedi sa 2017. godinom kada je 998 čarter-letova krenulo put Grčke – jasno je da je loša cenovna politika grčkih hotelijera odbila mnoge srpske turiste od Egejskog mora.

Gde su najviše putovali avionom srpski turisti proteklog leta? Slobodno se može reći: u Tursku! Pre dve godine agencije su u Tursku (tada samo Antaliju) poslale 116 aviona sa srpskim turistima. Već naredne, 2018. godine broj se više nego duplirao – 331 čarter-let! Ovogodišnja sezona je završena pre mesec dana, a od maja do kraja oktobra naše turiste u turske hotele odvezlo je 1.109 čarter-letova! Najviše letova bilo je za Antaliju (866), za Bodrum (179) i Dalaman (64). Kako nezvanično saznajemo, narednog leta će agencije tražiti let i za Izmir.

Centar Marmarisa, Turska, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Ipak, pravi pobednik sezone je Egipat koji je ugostio šest puta više srpskih turista nego lane! Naime, prošle godine je ka Crvenom moru odletelo 118 aviona, a ove skoro šest puta više, čak 700! Zanimljivo je da su se pored Hurgade naši turisti vratili u Šarm el Šeik, i ponovo počeli da idu na krstarenje Nilom, a otvorilo se i novo letovalište Marsa Alam, na jugu Egipta. Takođe, treba imati u vidu da sezona u ovoj zemlji traje 365 dana.

DUBAI RASTE

Broj srpskih turista koji avinom putuju u Italiju i Španiju već godinama je sličan, ali je od prošle godine otvorena Sardinija, kao novo odredište.

Međutim, broj naših turista u Ujedinjenim Arapskim Emiratima neprekidno raste. Od 1. maja do kraja oktobra u Dubai je na kratak odmor otišlo 37.075 putnika. Iz Beograda za Dubai je obavljeno 285 povratnih letova, a ka Palma de Majorki samo 53. Istina, tokom letnjih meseci letela je i španska avio-kompanija.

KOMENTARIŠI