Foto: B.P. / arhiva

U nedelju, 15. aprila u Boževcu je održan 13. po redu međuokružni festival dečijeg izvornog stvaralaštva “Kreni kolo da krenemo”.

Foto: B.P.

Festival tretira negovanje izvornih dara pesama i svirki kod dece osnovnog školskog uzrasta.

Foto: B.P.

U programu je učetvovalo oko 400 učenika okupljenih oko školskih sekcija i kulturno-uemtničkih društava.

Foto: B.P.

Ovogodišnji festival ispred Saveza amatera Srbije ocenjivao je sekretar Saveza amatera Srbije Srboljub Ninković, koreograf iz Beograda.

Foto: B.P.

Organizator takmičenja bio je Centar za kulturu opštine Malo Crniće, Kulturno-umetničko društvo Branko Radičević iz Boževca i Savez amatera Srbije, dok je pokrovitelj bila opština Malo Crniće.

Foto: B.P.

Predsednik organizacionog odmora i predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević poželeo je dobrodošlicu publici na 13. po redu manifestaciju koja neguje kulturu i folklor našeg naroda. Antonijević je rekao da je manifestacija “Kreni kolo da krenemo” važna za opštinu Malo Crniće, koja nosi i veliku odgovornost i koja je posebna jer su učesnici članovi našeg društva u kojima leži i naša budućnost, a to su naša deca.

Foto: B.P.

Mališa Antonijević je istakao da su u nedelju po prvi put nastupili dečiji folklorni ansambl i prvi folklorni ansambl opštine Malo Crniće koji su skoro oformljeni velikim naporima, inicijativom i zalaganjem direktora Centra za kulturu, ali i velikog razumevanja i svesrdne pomoći opštinskog rukovodstva.

Foto: B.P.

Predsednik opštine je ovom prilikom zahvalio svim učesnicima i koreografima na učestvovanju u ovogodišnjoj manifestaciji koji čine da ona iz godine u godinu bude još uspešnija, kao i zbog velikog požrtvovanja kako bi se očuvali tradicija, koreni i identitet.

Foto: B.P.

Za najuspešniju igračku grupu proglašen je Prvi dečiji folklorni ansambl Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva, drugo mesto pripalo je Folklornom studiju „Korak po korak“ iz Petrovca na Mlavi, a treća nagrada KUD-u „Abrašević“ iz Smederevske Palanke.

Foto: B.P.

Za najuspešnijeg solistu proglašena Manuela Bumbešević iz Kučeva, a za najuspešnijeg instrumentalistu Vasilije Arsić iz Smoljinca. Priznanje za najuspešniju pevačku grupu pripalo je Ženskoj pevačkoj grupi iz KUD “Abrašević” Smederevska Palanka. U revijalnom delu programa učestvovao dečiji folklorni ansambl kao Prvi izvođački folklorni ansambl opštine Malo Crniće i AKUD “Ivo lola Ribar” iz Beograda.

KOMENTARIŠI