Polaganje venaca u Crljencu

Danas, 1. juna u Crljencu je obeleženo 22 godine od pogibije bivšeg komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane generala Ljubiše Veličkovića u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, u rano jutro, neposredno iza ponoći 01.06.1999. godine, izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja. General-pukovnik Ljubiša Veličković je jedini komandant ratnog vazduhoplovstva i general tako visokog čina i položaja, koji je poginuo u ratu na vatrenom položaju. Svojim hrabrim držanjem, časnim i nesebičnim zalaganjem, stao je u red vrhunskih oficira i ostao svetli primer u odbrani slobode.

Povodom godišnjice pogibije, položeni su venci na njegov grob u Crljencu, njegovom rodnom mestu.

Vence je položilo opštinsko rukovodstvo opštine Malo Crniće, na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem, pripadnici Vojske Srbije, MUP-a, kao i porodica i mnogobrojni prijatelji.

Antonijević je po polaganju venaca pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju počast poginulom generalu. Predsednik opštine Malo Crniće je između ostalog rekao da svaki put kada se pomene Crljenac, pomenuto je ime gereala jer po tome se pamti čovek koji je odavno odrastao u tom mestu, više puta odlazio, ali se uvek vraćao. “Ponosni smo na heroja koji je branio celu našu zemlju i otišao u legendu, ne smao svojim vojničkim sposobnostima, već i ljudskim osobinama i razumevanjem kojem je plenio”, istakao je Antonijević.

Foto: Urban City // A.K. // arhiva

-Opština Malo Crniće će svakog 1. juna biti ovde na mestu večne kuće generala sa jasnom, nedvosmislenom porukom da nije uzalud žrtvovao sebe. Večno će ostati u sećanju, jer velikani to zaslužuju, rekao je još Antonijević.

Ljubiša Veličković rođen je 01.03.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, Ljubiša Veličković završava najviše vojne škole, KŠŠ RViPVO sa odličnim uspehom i KŠŠO RViPVO i čuvenu rusku GŠA „VOROŠILOV“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RViPVO i Ministarstvu odbrane. Bio je komandant Korpusa RViPVO, Načelnik inspekcije borbene gotovosti u K-di RViPVO, Direktor SUKL, Načelnik generalštabne Akademije VJ, Načelnik sektora RViPVO u GŠ VJ, Komandant RViPVO, zamenik saveznog ministra za NO i u agresiji NATO alijanse na SRJ, pomoćnik NŠ VK VJ za RViPVO. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.

General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Pri tome je bio za primer, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

KOMENTARIŠI