Epidemija korona virusa u Srbiji, iako se prema brojkama čini da je počela da jenjava, ne smiruje se u domovima za odrasla i starija lica.

Posebnu pažnju javnosti izazvala je eksplozija korone u Ustanovi za smeštaj starih lica “Gvozden Jovančićević” iz Velikog Popovca, u kojem je virusom korona zaraženo 83 korisnika i 11 zaposlenih.

– Svi zaraženi imaju blažu kliničku sliku i u stabilnom su opštem stanju – rekao je kratko za “Blic” direktor ove ustanove, Dejan Marković.

Kako stoji na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kod 272 korisnika i 82 zaposlenih potvrđeno je prisustvo korona virusa u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih lica, zaključno sa današnjim danom.

Ministar Zoran Đorđević posetio je pre dva dana Ustanovu za smeštaj starih lica u Velikom Popovcu i izjavio da je “situacija pod kontrolom i da nema bojazni da će se stvoriti žarište”.

– Zdravstveno stanje inficiranih korisnika je stabilno, sa blagom kliničkom slikom. Uspostavljena je dobra saradnja sa zdravstvenim ustanovama radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite korisnika. Ustanova raspolaže dovoljnim brojem zaposlenih, funkcionišu bez većih problema i opremljeni su, kao i ostale ustanove za smeštaj korisnika, dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa – navedeno je na sajtu Ministarstva.

Kako je ranije rekla direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović u tom domu testirano je ukupno 198 osoba, od čega je 94 pozitivno na virus.

Ipak, ni članovi Kriznog štaba nisu krili zabrinutost što poslednjih dana imamo sve više starijih osoba među novozaraženima, jer su one i najugroženije.

KOMENTARIŠI