U Hercegovini zabeleženo još 90 naknadnih potresa

U Hercegovini zabeleženo još 90 naknadnih potresa

Posle više jačih zemljotresa u Hercegovini, u kojima je jedna devojka poginula, juče se potres osetio i u Severnoj Makedoniji.

Jačina je bila 2,8 stepeni Rihterove skale, a Seizmološki zavod Srbije je i u ponedeljak registrovao blago podrhtavanje tla. Šta stručnjaci kažu, da li će biti novih potresa i da li imamo razloga za brigu?

Zemljotres koji je prekjuče pogodio područje Hercegovine, na oko 260 kilometara jugozapadno od Beograda, dostigao je 5,7 jedinica Rihterove skale.

Od glavnog udara zabeleženo je još 90 naknadnih, manjeg intenziteta, kažu stručnjaci. Dodaju i da zemljotresi ne mogu da se porede samo po brojevima.

“Pošto to nije urbano naselje, tu ima manji broj objekata koji su oštećeni nego što bi bilo da se to dogodilo u nekom naseljenom mestu. Iako je ovaj zemljotres po jačini bio dosta slabiji od onih zemljotresa na teritoriji Petrinje, videli smo da su zemljotresi bili manje magnitude da su imali veliki broj oštećenih objekata jer su to bili objekti koji nisu bili seizmički zaštićeni tako da možemo to porediti i sa onim zemljotresom u Kraljevu 2010. godine, kada je takođe bio veliki broj oštećenih objekata”, objašnjava Branko Dragičević, v. d. direktora Republičkog seizmološkog zavoda.

Ipak, predvideti kada bi se jak zemljotres mogao dogoditi, intenzitet i tačnu lokaciju praktično je nemoguće, iako se sve pomno prati.

“To je monitoring u poslednjih 100 godina zemljotresa koji su se dogodili. Ovi tamnije boje oni su znatno dublji i gadniji, drugačije se manifestuju, ali ovi tresu i galame. Kad to pogledamo, naravno da ih očekujemo, ne znamo kada, ali je veliki broj zemljotresa. Ne znamo kada će sledeći da se ne dogodi, naravno da svi mi to želimo, ali upravo ćemo u saradnji sa prirodom i njenim spoznajama omogućiti da bude što blaža sa nama i da živimo što mirnije”, naglašava profesor Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Procena stručnjaka je da se tlo na području Hercegovine trenutno smiruje i da svi parametri u prethodnih 65 sati na to ukazuju.

KOMENTARIŠI