U požarevačkoj bolnici jedan zdravstveni radnik pozitivan na koronavirus od 40 testiranih

U požarevačkoj bolnici jedan zdravstveni radnik pozitivan na koronavirus od 40 testiranih

Foto: Urban City // arhiva

Od 40 testiranih zdravstvenih radnika Opšte bolnice Požarevac, samo kod jednog medicinskog tehničara je potvrđen virus kovid 19, dok je 39 negativno, navodi se u saopštenju Opšte bolnice Požarevac.

-Među testiranima je bilo osam lekara i 32 medicinska radnika. Svi naši zaposleni kod kojih nije utvrđeno prisustvo virusa, u skladu sa svojim rasporedom postepeno se vraćaju na svoje radne zadatke, dok će inficirani kolega, koji se dobro oseća, biti upućen u jednu od privremenih bolnica gde se smeštaju pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, navodi se.

-Moramo da naglasimo da je kolega četiri nedelje proveo u samoizolaciji, te da nije imao nikakav kontakt sa obolelom pacijentkinjom koja je u međuvremenu preminula, a zbog čega su i ostale kolege testirane i bile u samoizolaciji. Zato možemo pretpostaviti da se nije zarazio u bolnici. Ovako veliki broj zdravstvenih radnika negativnih na virus, za nas je potvrda da smo postupali u skladu sa preporučenim merama Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, koje smo od prvog dana dosledno primenjivali, te da nije bilo propusta u zaštiti naših zaposlenih i pacijenata, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju za medije se navodi i da su se prethodnih dana u javnosti širile dezinformacije u vezi sa Opštom bolnicom Požarevac.

-Dužni smo da građanima kažemo da naša ustanova ima dovoljno zaštitnih sredstava i opreme – maski, rukavica, vizira, naočara, zaštitnih odela, dezinficijenata. Svi zdravstveni radnici, kao i zaposleni u nemedicinskim službama, u obavezi su da redovno koriste neophodnu zaštitnu opremu, što i čine, a pojačana zaštita uvedena je za sve koji rade sa obolelima i licima za koje se sumnja da su inficirana. Građani moraju da znaju da svi zaposleni, naročito lekari i medicinsko osoblje, svakodnevno ulažu velike napore u zbrinjavanju svih pacijenata, nesebično i hrabro se izlažući opasnosti. U situaciji kada epidemija uzima maha, nije nimalo lako na prvoj borbenoj liniji, gde i najmanja greška može biti kobna, zato molimo za razumevanje i podršku, navodi se još u saopštenju Opšte bolnice Požarevac.

-Molimo sve medije, koji uz medicinske radnike takođe nose teret odgovornosti prema građanima, da u ovoj vanrednoj i teškoj situaciji izveštavaju profesionalno i etički. Svesni smo da među vama ima odgovornih u moralnom i profesionalnom smislu, ali, nažalost, i onih koji na štetu vaše profesije, ali pre svega građana Požarevca i okoline, šire dezinformacije. Ovo nije vreme za senzacionalizam, svaka neproverena i lažna vest, unosi dodatnu paniku u javnosti, što je, podsećamo, krivično delo. Pozivamo vas da javnost informišete isključivo na osnovu proverenih informacija iz validnih i nadležnih izvora.
Za sve informacije o broju obolelih, testiranih i lica pod medicinskim nadzorom, zadužen je Zavod za javno zdravlje Požarevac, zaključuje se u saopštenju prosleđeno medijima.

Za informacije iz delokruga rada Opšte bolnice Požarevac možete nam se obratiti putem e-mejla: bolpo@obp.rs .

KOMENTARIŠI