U požarevačkoj bolnici jedan zdravstveni radnik pozitivan na koronavirus od 40 testiranih

U požarevačkoj bolnici jedan zdravstveni radnik pozitivan na koronavirus od 40 testiranih

Od 40 testiranih zdravstvenih radnika Opšte bolnice Požarevac, samo kod jednog medicinskog tehničara je potvrđen virus kovid 19, dok je 39 negativno, navodi se u saopštenju Opšte bolnice Požarevac.

-Među testiranima je bilo osam lekara i 32 medicinska radnika. Svi naši zaposleni kod kojih nije utvrđeno prisustvo virusa, u skladu sa svojim rasporedom postepeno se vraćaju na svoje radne zadatke, dok će inficirani kolega, koji se dobro oseća, biti upućen u jednu od privremenih bolnica gde se smeštaju pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, navodi se.

-Moramo da naglasimo da je kolega četiri nedelje proveo u samoizolaciji, te da nije imao nikakav kontakt sa obolelom pacijentkinjom koja je u međuvremenu preminula, a zbog čega su i ostale kolege testirane i bile u samoizolaciji. Zato možemo pretpostaviti da se nije zarazio u bolnici. Ovako veliki broj zdravstvenih radnika negativnih na virus, za nas je potvrda da smo postupali u skladu sa preporučenim merama Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, koje smo od prvog dana dosledno primenjivali, te da nije bilo propusta u zaštiti naših zaposlenih i pacijenata, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju za medije se navodi i da su se prethodnih dana u javnosti širile dezinformacije u vezi sa Opštom bolnicom Požarevac.

-Dužni smo da građanima kažemo da naša ustanova ima dovoljno zaštitnih sredstava i opreme – maski, rukavica, vizira, naočara, zaštitnih odela, dezinficijenata. Svi zdravstveni radnici, kao i zaposleni u nemedicinskim službama, u obavezi su da redovno koriste neophodnu zaštitnu opremu, što i čine, a pojačana zaštita uvedena je za sve koji rade sa obolelima i licima za koje se sumnja da su inficirana. Građani moraju da znaju da svi zaposleni, naročito lekari i medicinsko osoblje, svakodnevno ulažu velike napore u zbrinjavanju svih pacijenata, nesebično i hrabro se izlažući opasnosti. U situaciji kada epidemija uzima maha, nije nimalo lako na prvoj borbenoj liniji, gde i najmanja greška može biti kobna, zato molimo za razumevanje i podršku, navodi se još u saopštenju Opšte bolnice Požarevac.

-Molimo sve medije, koji uz medicinske radnike takođe nose teret odgovornosti prema građanima, da u ovoj vanrednoj i teškoj situaciji izveštavaju profesionalno i etički. Svesni smo da među vama ima odgovornih u moralnom i profesionalnom smislu, ali, nažalost, i onih koji na štetu vaše profesije, ali pre svega građana Požarevca i okoline, šire dezinformacije. Ovo nije vreme za senzacionalizam, svaka neproverena i lažna vest, unosi dodatnu paniku u javnosti, što je, podsećamo, krivično delo. Pozivamo vas da javnost informišete isključivo na osnovu proverenih informacija iz validnih i nadležnih izvora.
Za sve informacije o broju obolelih, testiranih i lica pod medicinskim nadzorom, zadužen je Zavod za javno zdravlje Požarevac, zaključuje se u saopštenju prosleđeno medijima.

Za informacije iz delokruga rada Opšte bolnice Požarevac možete nam se obratiti putem e-mejla: bolpo@obp.rs .

KOMENTARIŠI