Sinod SPC-a traži privremeni prekid zabrane kretanja na Vaskrs

Sinod SPC-a traži privremeni prekid zabrane kretanja na Vaskrs

Foto: Urban City // B.P. / Ilustracija

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od državnog vrha Srbije da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Vaskrs, kako bi vernici koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na najveći hrišćanski praznik.

Kako se navodi u saopštenju SPC-a , molba da se razmotri prekid zabrane kretanja usled pandemije virusa korona u ovom vremenskom intervalu na Vaskrs, upućen je kako bi pravoslavni hrišćani, koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i Liturgiji na svoj najveći praznik.

“Sa svoje sednice, održane danas, 13. aprila tekuće godine, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve se obratio državnom vrhu Republike Srbije sa predlogom i molbom da u pogledu zabrane kretanja usled pandemije virusa korona odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs, od pet do deset časova, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešća na jutrenju i Liturgiji na svoj najveći praznik”, navodi se u saopštenju SPC-a.

Sa iste sednice upućeni su izrazi bratske ljubavi i solidarnosti mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju i ogorčenja zbog postupaka vlasti Crne Gore prema njemu.

KOMENTARIŠI