Foto: Urban City / B.P.

Polaganjem venaca na Spomen kosturnicu poginulim borcima Crvene armije na Čačalici i Spomeniku poginulim rodoljubima, u Požarevcu je obeležen 9. maj Dan pobede nad fašizmom.

Vence su na spomenik položile delegacija Grada Požarevca, ambasade Ruske federacije, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Gradske opštine Kostolac, Braničevskog upravnog okruga, stranke i udruženja građana.

Kod Spomenika palim rodoljubima prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da ovaj dan slavimo kao momenat trijumfa pravičnih nad tiranima i da ovaj istorijski trenutak nije važan samo kao pad nacističke ideologije i naopakog svetskog poretka, već je zapravo njegova suština u simbolici pobede dobra nad zlom:

“Tu večitu borbu je naš narod, tokom burne istorije, vodio uvek na strani pravde i pravičnih, što je bio slučaj i tada, tokom Drugog svetskog rata. Izgubljeni životi naših ratnika nisu jedina žrtva koju su podneli ti hrabri ljudi. Podjednaku žrtvu su podnele njihove porodice, kao i celokupna država koja je izgubila blizu milion svojih ljudi. To je, srazmerno broju stanovnika jedna od najvećih tragedija jednog naroda koji je učestvovao u ovom velikom stradanju. Nada čovečanstva da je taj veliki rat ujedno bio i poslednji ratni sukob koji će se voditi na planeti, raspršile su već naredne decenije.“

Gradonačelnik je poželeo svim građanima srećan Dan pobede!

KOMENTARIŠI