Dan savezničke i srpske pobede u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, od 2012. godine u Srbiji se proslavlja kao državni praznik – „Dan primirja u Prvom svetskom ratu” – spomen na nevino stradale u razdoblju između 1914. i 1918. godine“. Na ovaj dan, 1918. godine, predstavnici sila Antante su u železničkom vagonu u Kompijenu, u Francuskoj, potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Na strani država pobednica našla se i Kraljevina Srbija, koja je i pored okupacije i velikog stradanja uspela da ostvari svoj ratni cilj, proklamovan u Nišu 1914. godine.

Primirje između sila Antante i Nemačke je potpisano u Kompijenu u Francuskoj, u specijalnom železničkom vagonu. Dan primirja se na ovaj dan obeležava i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji i na Novom Zelandu.img-20161111-wa0006

U Srbiji je 11. novembar državni praznik koji je prvi put zvanično obeležen 2012. godine. Dan primirja se na ovaj dan obeležava i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji i na Novom Zelandu.

Danas u 11 časova organizovan je prijem u svečanom salonu Gradskog zdanja povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a goste su primili članovi Gradskog veća

Potom su u 12 časova na spomeniku Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu položeni venci uz prisustvo predstavnika Okruga, Grada Požarevca, Vojske i policije, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, Gradske organizacije Požarevca, gostiju iz Udruženja gradova Srbije i inostranstva.
Posle polaganja venaca na spomeniku Srpskom vojniku, za 13 časova zakazana je svečana sednica Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 u maloj sali Centra za Kulturu Požarevac, gde se svečano uručuju priznanja zaslužnim članovima i prijateljima Udruženja uz kulturno umetnički program.

 

KOMENTARIŠI