U Požarevcu održana panel diskusija na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o...

U Požarevcu održana panel diskusija na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Foto: Urban City / I.P.

U ponedeljak i utorak 15. i 16. aprila 2024. godine u Negotinu i Požarevcu održane su panel diskusije na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kojima su prisustvovali rukovaoci podataka o ličnosti, zainteresovani predstavnici organizacija civilnog društva i mediji.

U panel diskusijama učestovali su Poverenik Milan Marinović i zamenica Poverenika Sanja Unković kao i predstavnici Službe Poverenika i projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Srbiji“.

Cilj panel diskusija bio je razmatranje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i sagledavanje mogućnosti za njegovu bolju primenu.

Tokom panel diskusija, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović predstavio je aktuelni trenutak u zaštiti podataka o ličnosti u Republici Srbiji.

Zamenica Poverenika Sanja Unković predstavila je položaj institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nadležnosti Poverenika sa akcentom na zaštitu podataka o ličnosti. U panel diskusijama učešće su uzeli i prestavnici Službe Poverenika iz Sektora za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti i Sektora za harmonizaciju propisa i normativne poslove.

Panel diskusije, koje se u sklopu projektne podrške realizuju u narednom periodu u 15 odabranih jedinica lokalne samouprave, posebno su značajne i za podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana.

Podršku organizaciji panel diskusija pruža projekat „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) zajednički finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Za implementaciju projektnih aktivnosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti zadužen je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

KOMENTARIŠI