U Rusiji pao sjajan meteorit (video)

U Rusiji pao sjajan meteorit (video)

Prolazak bolida u subotu zabeležili su očevici u Onješkom okrugu Arhangelskog regiona u Rusiji, saopštio je predstavnik Pulkovske astronomske opservatorije.

Foto:youtube screenshot

Lokalni mediji postavili su na društvenim mrežama video pada tog nebeskog tela.„Proletelo je ono što nazivamo bolid, to jest, veoma sjajan meteor“, rekli su u opservatoriji. Putanju prolaska nebeskog tela stručnjaci će utvrditi nakon analize video-snimaka i fotografija očevidaca.

Predstavnik opservatorije dodao je da svaki dan u Zemljinu atmosferu dospe između 100 i 150 tona meteorskog materijala. Prema izveštajima lokalnih medija, meteor je izgoreo u gustim slojevima atmosfere na visini od oko 50 kilometara nadmorske visine. Nije bilo razaranja i žrtava. Meteori su fragmenti svemirskih objekata koji ulaze u atmosferu pri brzini od desetak kilometara u sekundi i gore, uzrokujući sjajan bljesak — zvezdu padalicu (meteorit). Astronomima su poznate mnoge meteorske kiše koje su povezani sa orbitama kometa. Bolid je veoma svetao meteor koji ima rep.

KOMENTARIŠI