U toku izgradnja solarne elektrane veličine 25 fudbalskih igrališta

U toku izgradnja solarne elektrane veličine 25 fudbalskih igrališta

Foto: Pixcbay // ilustracija

U Lapovu je u toku izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji, koja se prostire na 12,5 hektara. Godišnja proizvodnja projektovana je na 15.000 megavat-sati zelene energije. To će, prema procenama, podmiriti potrebe industrije i oko 2.500 domaćinstava u Lapovu.

U Srbiji se oko 30 odsto struje proizvodi iz obnovljivih izvora energije – hidro, vetro i solarnih elektrana. Kako bi se taj procenat povećao, u Lapovu niče najveća solarna elektrana u Srbiji.

Na površini veličine 25 fudblaskih terena postavljene su čelične konstrukcije na koje se instalira oko 18.000 solarnih panela. Projekat je vredan oko devet miliona evra.

“Odabrali smo opštinu Lapovo iz više razloga. Jedan od razloga je jak priključak s obzirom na to da industrija u Lapovu i Batočini u poslednje vreme napredovala, tu se nalaze veliki industrijski potrošači”, rekao je Miloš Kostić, investitor.

Za tu industriju i domaćinstva u Lapovu i okolnim opštinama, plan je da se godišnje proizvede oko 15.000 megavat-sati električne energije.

“Kada to prevedemo, koliko će kuća dobiti električnu energiju, koja je u stvari zelena energija, to je na godišnjem nivou 2.500 kuća koje se nalaze ovde na opštini Lapovo”, kaže Kostić.

U kojoj bi trebalo da proizvodnja zelene energije počne tokom marta. Beogradski investitor planira izgradnju još jedne solarne elektrane, iste veličine i kapaciteta, u toj opštini. Za Lapovo je ovaj projekat od velikog značaja.

“Iz razloga što će naći zaposlenje naši sugrađani i što su od samog početka, od ideje do izrade projektne dokumentacije, pa do same realizacije bili uključeni naši građani, a i domaći privrednici”, rekla je Mirela Radenković, predsednica Skupštine opštine Lapovo.

A za izgradnju solarnih elektrana u Lapovu, kako tvrde u toj opštini, zainteresovane su i kompanije iz Kine i Mađarske. Tako da će, po svemu sudeći, mesto nekada čuveno po železnici, sada postati poznato po solarnim elektranama.

KOMENTARIŠI