U zabelskom zatvoru osveštan novoizgrađeni hram

U zabelskom zatvoru osveštan novoizgrađeni hram

KPZ "Zabela" Foto: Urban City // B.P.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da svaki kazneno-popravni zavod (KPZ) u Srbiji danas ima prostor namenjen isključivo za verske obrede i posete sveštenika osuđenim licima.

Carević je, posle osvećenja novoizgrađenog Hrama svetih apostola Petra i Pavla u KPZ Požarevac (Zabela), rekao da je ostvarivanje verskih prava u zavodima regulisano Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i međunarodnim normama.

“Podržavamo verske aktivnosti u svim ustanovama, ne samo zato što je ostvarivanje verskih prava zakonska obaveza, već zato što vera pomaže svakom pojedincu da pronađe prave vrednosti u životu“, rekao je Carević.

Kako je saopštila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, on je ukazao da se godinama unazad ulaže u obnovu i izgradnju hramova, crkava i kapela u svim zavodima.

Carević je naveo da je među osuđenicima skoro 98 odsto pravoslavnih vernika, ali da će vrata novog hrama biti otvorena za sve verujuće ljude, bez obzira na versku zajednicu kojoj pripadaju.

“U cilju verske jednakosti, postojeća kapela u ovom zavodu biće adaptirana za molitve osuđenika drugih veroispovesti“, dodao je Carević.

U izgradnji hrama, površine 120 kvadrata, učestvovala su osuđena lica, a vrednost izgradnje iznosi skoro 10 miliona dinara.

Sredstva je obezbedila Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, a značajan deo su bile i donacije, među kojima su i prilozi srpskog patrijarha Porfirija, kao i blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Direktor Uprave i šef kabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić obišli su i novi paviljon za smeštaj 216 osuđenika.

Reč je o jednom od tri paviljona koja su izgrađena u protekle dve godine za smeštaj skoro 670 lica u skladu sa standardima Saveta Evrope, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARIŠI