Umetnik prevario „Gugl mape“, izazvao lažnu uzbunu

Umetnik prevario „Gugl mape“, izazvao lažnu uzbunu

Umetnik Simon Vekert izazvao je oglašavanje alarma za saobraćajnu gužvu na aplikaciji „Gugl mape“ tako što je 99 mobilnih telefona sa uključenim lociranjem provozao ručnim kolicima ulicama Berlina.

Vekert, koji je svoj performans nazvao Hakovanje Gugl mapa, prošetao je Berlinom vukući u kolicima korišćene telefone koje je pozajmio od prijatelja ili iznajmio od kompanija za proizvodnju pametnih telefona.

Umetnik je na Jutjubu objavio snimak kako šeta praznim ulicama u blizini reke Špreje, ali je uspeo da prevari Gugl mape da zaključe da se telefoni lagano kreću kroz saobraćaj.

Aplikacija je tako izdala upozorenje na saobraćajnu gužvu u ulicama kojima se kretao, prenosi Si-En-En.

Vekert je u saopštenju napomenuo da je, stvarajući virtuelnu saobraćajnu gužvu, prošao i pored kancelarija „Gugla“ u Berlinu.

Umetnik je naveo da njegov rad ističe „slepilo“ koje se stvara kada ljudi misle da su podaci objektivni, nedvosmisleni i lišeni interpretacija.

Portparol „Gugla“ shvatio je Vekertovu poruku kao dobronamernu.

„Bilo u automobilu, kolicima ili na kamili, volimo kreativnu upotrebu aplikacije Gugl mapa jer nam to pomaže da naše mape budu sve bolje“, rekao je portparol.

KOMENTARIŠI