UNS: Manje novca za finansiranje medija preko konkursa, više direktno

UNS: Manje novca za finansiranje medija preko konkursa, više direktno

Foto: Pixabay // ilustracija

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je danas da sve više gradova za finansiranje medija preko konkursa opredeljuje znatno manje novca, dok će veći deo biti raspodeljen preko direktnih ugovora, odnosno javnih nabavki, a u tom slučaju odluke Saveta za štampu o kršenju Кodeksa novinara Srbije nisu kriterijum za raspodelu sredstava.

Grad Vršac i opštine Bajina Bašta i Požega su na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata izdvojili deset puta manje novca nego prošle godine, objavio je UNS uz ocenu da je ovakva praksa uočena baš u godini kada se sufinansiranje medijskih projekata sprovodi po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima i tek usvojenom Pravilniku o sufinansiranju medijskih projekata.

Dok je Grad Vršac prošle godine za sufinansiranje medijskih projekata izdvojio 22,2 miliona dinara, ove godine je na konkursu za medijske projekte opredeljeno 2,2 miliona dinara.

U Požegi i Bajinoj Bašti je slična situacija, pa je opština Požega ove godine izdvojila 850.000 dinara za medijske projekte, dok je lane za ovu namenu opredeljeno deset puta više novca.

Opština Bajina Bašta je na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata izdvojila 800.000 dinara, dok je prošle godine da ovu namenu opredelila čak osam miliona dinara.

Kako je pisao portal „Magločistač“, Bačka Topola je na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata izdvojila 14 puta manji iznos novca nego prošle godine.

Ove godine se konkursi za projektno sufinansiranje prvi put sprovode po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima po kojem su važan kriterijum odluke Saveta za štampu i Regulatornog tela za elektoronske medije.

Slična situacija je i u opštinama Bečej i Šid. Opština Bečej je za medijske projekte izdvojila deset puta, a Opština Šid devet puta manji iznos od onog koji je predviđen odlukama o opštinskom budžetu.

Slično se desilo i u dve opštine Braničevskog okruga (za sada), gde je takođe izdvojen višestruko manji iznos.

KOMENTARIŠI