Usvojene nove skale za oporezivanje motornih vozila prilikom registracije

Usvojene nove skale za oporezivanje motornih vozila prilikom registracije

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Usvojene su nove skale za oporezivanje motornih vozila prilikom registracije, pa će se porez obračunavati po godištu, a ne po kubikaži.

To je obradovalo vozače, pre svega one koji voze starije automobile. Ipak, pojeftinjenje se odnosi samo na vozila starosti od pet do 20 godina, sa zapreminom motora preko 2.000 kubika.

U kojoj meri će nove skale za oporezivanje motornih vozila prilikom registracije, koje su donesene na predlog Ministarstva finansija, značiti vozačima – govori podatak da je prosečna starost vozila u Srbiji oko 17 godina.

Slavica Savičić iz Ministarstva finansija je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da će, prema nekim analizama, nove skale važiti za oko 60.000 vozila.

Objašnjava da će se jeftiniji porez prilikom registracije plaćati za vozila starosti od pet do 20 godina, koja imaju radnu zapreminu motora više od 2.000 kubika.

“Svi u ovoj grupi će imati korist. Duže vreme imate neku nesrazmeru, oni su u nekoj težoj poziciji, tako da ovim izmenama svi koji su u ovoj grupi mislim da će biti zadovoljni. Ali najveći iznos propisanog poreza plaćaju vozila preko 3.000 kubika. Suštinski, kada primenite ove procente, čini mi se da će oni imati najveći benefit od ovih izmenama”, rekla je Savičić.

Koliko je umanjenje

Objašnjava da se do sada porez plaćao prema kubikaži i starosti, a da se ovom korekcijom dolazi do manjih nameta, jer se porez umanjuje za određeni procenat.

Tako će, umesto umanjenja od 40 odsto, koliko je bilo do sada, oni koji imaju automobil star od 10 do 20 godina imati popust od 65 odsto.

Oni koji su vozili automobil starosti od osam do 10 godina imaće 40 odsto umesto 25 odsto umanjenja, koliko je bilo do sada. Za vozila stara od pet do osam godina predviđen je popust od 25 odsto umesto dosadašnjih 15 odsto.

Foto: Urban City // ilustracija

Za vozila stara više od 20 godina umanjenje nije menjano, te će ono i dalje biti 80 odsto.

“Ovde se išlo na varijantu da vozila starija od 20 godina ostanu na istom nivo i da nemamo nikakvo umanjenje, imajući u vidu i ekološke razloge. S druge strane, ovde se vodilo računa i o bezbednosti na putevima. Pokušali smo i te aspekte da sagledamo, da damo umanjenje ljudima koji su do sad imali velike obaveze po tom osnovu, a da se s druge strane vodi računa i o ekologiji i o bezbednosti”, kaže Savičić.

Dodaje da se zbog toga i ne očekuje veći uvoz starijih automobila iz inostranstva.

Hibridna i električna vozila ne plaćaju porez

Predstavnica Ministarstva finansija ističe da se sa radom na ovom problemu krenulo još 2019. godine, a da su u prethodnom periodu od ove vrste poreza potpuno oslobođena hibridna i električna vozila.

Poručuje da je ministarstvo uvek spremno da razmotri sve inicijative koje se odnose na poreze, te da će i u ovoj oblasti nastaviti da se razmatraju različite opcije, kako bi se pronašla prava mera da svi budu zadovoljni.

Zakon je u petak usvojen u Skupštini Srbije, a njegova primena počinje od 1. januara naredne godine.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI