Na ponovljenom suđenju za utapanje braće Stefana (14) i Nikole Petrovića (13) iz Rače, do kojeg je došlo 11. septembra 2016. godine na Srebrnom jezeru, jedan od dečaka očevidaca promenio je iskaz u korist direktora škole i trenera. U ranijem svedočenju maloletnik je tvrdio da su im direktor i trener dozvolili kupanje u Srebrnom jezeru, a sada da su im to zabranili. Na narednom glavnom pretresu, zakazanom za 25. jul, biće saslušani i ostali dečaci, jer neki od njih do sada nisu dali iskaz, pišu Novosti.

Ovo suđenje u Osnovnom sudu u Velikom Gradištu ponavlja se po odluci Apelacionog suda u Kragujevcu, koji je uvažio žalbe četvoro optuženih. Zbog teškog dela protiv opšte bezbednosti, prošlog septembra na dve godine zatvora osuđeni su vlasnici pedalina Milanka i Dragan Stanković iz Niša, dok su direktor OŠ “Karađorđe” iz Rače Zoran Jovanović i trener Miloš Gajić osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora. Za ovo krivično delo zakonom je predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina.

POVEZANE VESTI: OPTUŽNICE ZBOG UTAPANJA BRAĆE

Braća Stefan i Nikola utopila su se nakon odigrane fudbalske utakmice zbog koje su sa direktorom i trenerom došli u Veliko Gradište. Oni su stradali dok su se vozili na pedalini, na kojoj su bili sa još četiri svoja druga. U jednom trenutku, dečaci su ušli u vodu duboku pet metara i držali su se za pedalinu, jer su bili neplivači. Popeli su se opet na pedalinu, ali Nikola se okliznuo i pao u jezero, a Stefan je skočio da mu pomogne. Ubrzo su obojica potonula.

Tela dečaka iz jezera su izvukli ronioci Žandarmerije, istog dana kad su i potonuli. Odmah su predata porodici radi sahrane, jer obdukcija nije naložena. Kasnije su direktor i trener optuženi jer nisu vodili računa o bezbednosti đaka koje su poveli na utakmicu, a vlasnici pedalina jer su ih iznajmili maloletnicima i to bez zaštitnih prsluka.

POVEZANE VESTI: 

Vlasnicima pedalina po 2 godine za smrt braće, direktoru i treneru nanogica

NEGIRALI KRIVICU

Tokom glavnog pretresa direktor i trener negirali su svoju krivicu, uz obrazloženje da je deci naloženo da se ne približavaju jezeru. Krivicu su negirali i vlasnici pedalina, tvrdeći kako nisu znali da ne smeju da ih iznajmljuju maloletnicima i da su za to neophodni zaštitni prsluci.

KOMENTARIŠI