Vakcinisani ne idu u karantin, masku moraju da nose

Vakcinisani ne idu u karantin, masku moraju da nose

Foto: Pixabay // ilustracija

Vakcinisane osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom nisu u obavezi da budu u karantinu.

Vakcinisani putem telefona od epidemiologa dobijaju preporuku da maksimalno izbegavaju kontakte i da obavezno nose masku 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa zaraženom osobom.

Nakon što se potvrdi da je neko pozitivan na kovid, što su podaci koje Zavodu za javno zdravlje prosleđuje kovid ambulantama, epidemiolozi stupaju u kontakt sa obolelima, a nakon što obave razgovor sa njima, pozivaju se i svi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima u periodu njihove zaraznosti, a to je period u dva do tri dana pre simptoma.

Čim stigne rezultat da je neko pozitivan, MUP odmah poziva tu osobu da je obavesti o tome, a već narednog jutra epidemiolozi telefonom obavljaju razgovor sa obolelima, kada se od njih uzimaju i informacije o tome sa kim su sve bili u kontaktu, kakvi su to bili kontakti i koliko dugo su trajali. Na osnovu tih podataka procenjuje se da li će nekome biti određen karantin. Obično u karantin idu članovi porodice i kontakti sa posla. Za one koji nisu primili vakcinu, a bili su u kontaku koji se može smatrati rizičnim, određuje se karantin u trajanju od 14 dana, od dana poslednjeg kontakta sa zaraženim. Vakcinisani ne idu u karantin, ali dobijaju preporuku da maksimalno izbegavaju kontakte i da obavezno nose masku.

Rešenje ko treba da ide u izolaciju ili karantin dostavlja sanitarna inspekcija, a na osnovu obaveštenja koje dobija od Zavoda za javno zdravlje. Zavod sanitranoj inspekciji prosleđuje obaveštenje o zaraženim osobama kao i o njenim kontaktima. Rešenje o izolaciji ili karantinu šalje se na kućnu adresu, s tim da su i oni koji su u samoizolaciji i karantinu, pre toga već obavešteni o zabrani napuštanja stambenog prostora.

Nakon što istekne 14 dana, obolela osoba može da napusti kuću (u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja u tom perioda može da ode u Kovid ambulantu) te da, ukoliko ima potrebe, nastavi sa lečenjem kod svog izabranog lekara.

Oni kojima je određen karantin, takođe mogu da se kreću slobodno kada istekne 14 dana od kada su imali poslednji kontakt sa zaraženom osobom.

KOMENTARIŠI