foto: Tvrđava golubački grad

Dve sedmice traje borba sa ledom. Isto toliko su u pripravnosti u smederevskom naselju Orešac, s velikim brojem vikendica.

Građani navode da se ne plaše mogućih poplava jer pamte i hladnije zime sa više snega.

“Lično se ne plašim jer je moj objekat malo izdignutiji od ostalih, kod onih čije su kuće niže, može da se desi da dođe do poplava, mada ne verujem jer je nizak vodostaj, tako da ove godine ne očekujemo i ne plašimo se poplava”, objašnjava Dragan Janjić.

Zlatko Radulović iz Smederava navodi da pamti i hladnije zime sa više snega i leda a da sada to nije slučaj.

Isto misle i nadležni koji navode da bi do poplave tj. izlivanja  Dunava došlo tek kada bi nivo vode na Dunavu bio viši za šest metara od trenutnog nivoa.

“Sektor za vanredne situacije, imajući u vidu situaciju na rekama, dao je upozorenje svim štabovima da prate neprekidno stanje na rekama. Pouzdano možemo reći na osnovu vodostaja da do ledenih poplava ne može doći”, objašnjava Živko Babović iz sektora za vanredne situacije.

Led se lomi i potiskuje dalje, tako se smanjuje rizik od prelivanja vode preko nasipa. Ledolomcima i vreme ide na ruku.

“Do kraja ove sedmice, zadržava se hladno vreme, mada će jutarnji i noćni mrazevi malo da popuste, ali maksimalna dnevna temperatura će i dalje biti ispod nule u većini mesta, to znači, da nas i dalje očekuju ledeni dani. Poslednjih dan dva januara ili prvih dana februara, očekuje nas blagi porast temperature, što znači da ne bi u narednom periodu bilo naglog otopljenja”, navodi Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

U februaru se očekuju temperature iznad nule to je dobro, jer bi, kažu upućeni, još jedan ledeni talas doneo veće nevolje.

 

KOMENTARIŠI