Veća naknada za zelenu energiju, struja skuplja od 1. februara

Veća naknada za zelenu energiju, struja skuplja od 1. februara

Foto: Pixabay / ilustracija

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koju plaćaju građani i privreda, uvećana je od 1. januara 2021. godine za oko 4,5 puta.

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, uvedena 2013. kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, biće uvećana na 0,437 dinara po potrošenom kilovat-satu (kWh), umesto dosadašnjih 0,093 dinara.

To je predviđeno vladinom Uredbom, koja je doneta 18. decembra 2020. godine.

Ta naknada je poslednji put povećana 2015. godine sa 0,081 dinar po kWh na 0,093 dinara po kWh.

Struja poskupljuje od 1. februara

Struja u Srbiji poskupeće od 1. februara 2021. godine u odnosu na postojeću cenu za 3,4 odsto, objavila je Agencija za energetiku.

Savet Agencije za energetiku na današnjoj sednici je, na JP “EPS Beograd”, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, navedeno je na sajtu Agencije.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, u koje spadaju domaćinstva i mali kupci, utvrđena je, kako se navodi, “na osnovu maksimalno odobrenog prihoda iznosi, bez poreza i taksi, 7,867 dinara po kilovat-satu i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto”.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. februara 2021. godine, najavila je Agencija, navodeći da je “i nakon ove korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope”.

KOMENTARIŠI