Foto: Pixabay / ilustracija

Za hrišćane koji poštuju gregorijanski kalendar danas je Veliki petak, a zbog pandemije korona virusa u verske objekte širom sveta može da udje ograničen broj vernika, dok masovnih hodočašća uobičajenih u sedmici uoči Uskrsa nema.

Virus se i dalje širi u Francuskoj, Brazilu, Filipinima i drugim dominantno hrišćanskim zemljama, u kojima su druge godine zaredom na snazi različita ograničenja kretanja, usled znatno bržeg širenja novih sojeva korona virusa.

U Jerusalimu su prošle godine bile na snazi oštre mere, na obredima su bili jedino malobrojni sveštenici, za razliku od ranijih godina kada bi se na svetim mestima u tom gradu okupile desetine hiljada hodočasnika.

Hram Vaskrsenja Hristovog, na mestu na kojem je prema verovanju Hrist raspet, ove godine je otvoren za posetioce, ali se očekuje nekoliko desetina ljudi pošto oni nisu pozivani da dodju.

Izrael ima jednu od najuspešnijih kampanja vakcinacije u svetu, zbog čega su ponovo otvoreni restorani, hoteli i verski objekti. Medjutim, vazdušni saobraćaj ograničen obaveznim karantinom i drugim merama, što sprečava dolazak vernika iz drugih zemalja koji se obično slivaju u Jerusalim tokom Svete nedelje.

U Vatikanu se verski obredi ove nedelje odvijaju pred ograničenim brojem vernika sa zaštitnim maskama, u skladu s protivepidemijskim pravilima.

Veliki petak za hrišćane je dan sećanja na muke raspetog Isusa i njegovu smrt.

KOMENTARIŠI