Vlasnici vozila čija su kola starija od dve decenije neće imati umanjenje

Vlasnici vozila čija su kola starija od dve decenije neće imati umanjenje

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Za automobile starosti od pet do 20 godina, čija je zapremina motora veća od 2.000 kubika, od sledeće godine plaćaće se niži porez prilikom registracije.

Vlasnici vozila koja su starija od dve decenije neće imati ovo umanjenje, jer se za njih i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza. Takođe, kako navode u ministarstvu, to bi moglo da se smatra podsticajem za njihovu nabavku što nije prihvatljivo ni sa stanovišta bezbednosti na putevima niti unapređenja zaštite životne sredine.

– Tržišna vrednost putničkih automobila radne zapremine motora više od 2.000 kubika brže se umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila – kažu u Ministarstvu. – Zato je potrebno da se kod poreza na upotrebu doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja srazmerno ekonomskoj moći obveznika. Predloženo je da se umanji poresko opterećenje za vozila starosti iznad pet do 20 godina. Za automobile starije od 20 godina dodatno umanjenje nije predloženo.

Ministarstvo finansija je predložilo izmene zakona koje se odnose na prenos apsolutnih prava prilikom prodaje polovnjaka između građana sa ciljem da se procedura plaćanja poreza pojednostavi. Kako objašnjavaju, sada se dešava da veoma dugo traje postupak od prenosa prava svojine do promene saobraćajne dozvole, što će predloženim rešenjem biti otklonjeno.

KOMENTARIŠI