VRANJEVAC: 104 godine od početka serije borbi za odbranu Braničeva

VRANJEVAC: 104 godine od početka serije borbi za odbranu Braničeva

Na brdu Vranjevac poviše manastira Bradača, u ataru sela Kula nedaleko od Malog Crnića, postavljen je u septembru 2012. godine kamen temeljac spomenika srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine.

Na Vranjevcu brdu kod Manastira Bradača odigrala se završna bitka u noći izmedju 18. i 19. oktobra 1917. godine. Borbe su vođene od 5. do 27. oktobra 1915. godine.

Nemci su sa leđa zaobišli srpske jedinice i napali. Bila je to borba prsa u prsa. Nije bilo mnogo pucnjave, borba se odvijala bajonetima. Braničevci su se hrabro držali, Nemci mnogobrojniji. Srbi se odavde povlače stopu po stopu nanoseci neprijatelju velike gubitke, ali i sami ginu braneći svoju zemlju. Mnogo mrtvih i ranjenih je bilo te noći na Vranjevcu.

Spomen obeležje Vranjevac

U blizini spomenika su očuvani rovovi srpske topovske baterije, koji su ograđeni užetom provučenim kroz izlivene topovske granate.

U humkama koje se nalaze na oko 300 metara od spomenika smatra se da je pokopano stotinak srpskih vojnika.

Poseban kuriozitet spomenika predstavlja desetogodišnji istraživački rad u cilju prikupljanja i štampanja četvorotomne knjige sa 23.560 imena poginulih sa teritorije Braničevskog okruga, koja je sazidana u zidine spomenika Vranjevac. Knjiga se čuva i u svim najznačajnijim kulturnim institucijama Srbije.

KOMENTARIŠI