Vučić: Neverovatna je potrošnja struje na ovako lepe dane

Vučić: Neverovatna je potrošnja struje na ovako lepe dane

Foto: Urban City // I.P.

U Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Nakon potpisivanja memoranduma, lideri tri zemlje obratili su se na zajedničkoj konferenciji za medije.

Predsednik Srbije bio je domaćin drugog trilateralnog Samita Mađarske, Srbije i Austrije, na kome su učestvovali i mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Predsednik Srbije je rekao da je neverovatna potrošnja struje u Srbiji “na ovako lepe dane”.

Vučić se zahvalio Viktoru Orbanu na svoj podršci Srbiji.

“Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Zahvaljujući njemu, želim da to kažem svuim građanima Srbije, teško bismo prezimili da nije bilo Orbana i njihove vlade, da možemo da smestimo gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas”, rekao je predsednik Srbije.

“Mi se nalazimo pod pritiskom sa dve strane, sa jedne strane je Ukrajina gde se vodi rat, a sa druge Srbija odakle je pritisak migranata“, rekao je Orban, dodavši da to Mađarsku ne pogađa samo ekonomski već i fizički ugrožava bezbednost.

“Prekinut je dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku”, podsetio je Orban.

Sijarto objavio šta je s naftovodom Družba – cena “crnog zlata” pala

“Počeli smo da trošimo rezerve gasa, jer ugovorene količine koje dobijamo dnevno nisu dovoljne za naše potrebe. Srećom, zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom imamo 650 miliona kubnih metara gasa jutros. Juče smo napravili i dobar aranžman sa Bulgargasom, da bismo trošili manje rezervi. Nas gasne elektrane sada spasavaju, zahvaljujući panonskim elektranama mi možemo da prezimimo. Inače, na osnovu uglja i hidroelektrana ne bismo mogli da prezimimo”, upozorio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

“Želim da kažem građanima Srbije da smo se dobro pripremili i da smo mnogo novca uložili, da smo računali na to, a cena gasa je skočila čak pet puta u poslednjih devet dana, ne možete ga dobiti ispod 1.550 dok smo ga mi kupovali jeftinije. Svi sada u Evropi troše rezerve”, kazao je predsednik Srbije.

“I dalje držimo izrazito niske cene struje i gasa za firme i domaćinstva u Srbiji i to je naš način da pomognemo i jednima i drugima, naročito firmama da budu konkurentnije”, istakao je.

KOMENTARIŠI