PODELI
Foto: Urban City // ilustracija

Vlada Srbije će na nekoj od narednih sednica doneti odluku o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila sa oko milion evra na godišnjem nivou.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potvrdio je u četvrtak ovu informaciju Novostima, ali nije hteo da otkrije koliko bi ta subvencija iznosila po automobilu.

Ministar je učestvovao na debati “Upravljanje otpadnim vozilima u Srbiji” koju su organizovali Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Centar za reciklažu.

Trivan je najavio i da će zabrana uvoza polovnih vozila sa Euro 3 motorima stupiti na snagu tek 1. januara sledeće godine.

“Mi smo kontaktirali i sa kolegama u Hrvatskoj i Sloveniji, sa našim uvoznicima novih vozila, privrednicima, Centrom za motorna vozila AMSS, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i sa mnogim drugima, da bismo što bolje pristupili rešavanju dela problema zaštite životne sredine za koju su odgovorna motorna vozila”, rekao je ministar Trivan.

“To je samo prvi, ali ogroman korak, a predstoji nam izuzetno veliki posao. Podaci koji su predočeni pokazali su da mnogo više pažnje moramo posvetiti zaštiti životne sredine.”

Podaci o voznom parku u Srbiji su više nego poražavajući. Na drumovima je 2.258.873 vozila, od kojih čak 655.632 imaju motore starije od Euro 3 standarda čija se zabrana uvoza tek najavljuje!

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, kaže da mesečno 10.000 vozila u Srbiji ne može da prođe tehnički pregled.

Najavljena subvencija možda ne izgleda značajno, ali ne treba zaboraviti da trenutno u Srbiji ima registrovanih samo 48 električnih i 352 hibridna vozila, pa će ova cifra u svakom slučaju biti procentualno znatno veća zahvaljujući subvencijama.

Prema podacima Uprave carina, uvozom vozila se bavi 1.561 preduzeće u Srbiji. Ona su u 2019. godini uvezla 273.943,38 tona vozila, a eko-taksa je 12.000 dinara po toni. Prema podacima Agencije za životnu sredinu, ovim biznisom se bave 1.193 preduzeća koja su prijavila svega 159.580,7 tona.

U Srbiju je prošle godine uvezeno više od 150.000 polovnih i oko 33.000 novih vozila.

“Utajen je porez od 1,3 milijarde dinara, pa smo zato podneli 231 krivičnu prijavu”, rekao je Nebojša Redžić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

KOMENTARIŠI