Australija će kazniti društvene mreže sa do deset odsto njihovih godišnjih prihoda, a direktore tih kompanija zatvorom do tri godine ukoliko nasilni sadržaj ne bude “ekspresno” uklonjen sa njih, navodi se u novom zakonu koji je parlament te zemlje izglasao u četvrtak.

Novi zakon predstavlja odgovor na ubistva koja su se nedavno dogodila na Novom Zelandu, kada je ubica upao u dve džamije i usmrtio 50 ljudi.

Napadač je svoj napad uživo prenosio na Facebooku, a korisnici te društvene mreže su ga delili više od sat vremena pre nego što je uklonjen, što je australijski premijer Skot Morison nazvao neprihvatljivim.

“Važno je da pošaljemo vrlo jasnu poruku kompanijama koje drže društvene mreže da očekujemo da će se njihovo ponašanje promeniti”, izjavio je australijski ministar za komunikacije Mič Fifild novinarima u Kanberi.

Google je odmah odgovorio na novi zakon, saopštivši da “neće tolerisati teroristički sadržaj” na svojim platformama.

“Posvećeni smo tome da budemo predvodnici razvoja novih tehnologija i standarda za identifikovanje i uklanjanje terorističkog sadržaja”, dodali su iz Googla.

Facebook zasada nije komentarisao novi zakon, ali su iz te kompanije prošle nedelje poručili da razmatraju ograničenja pristupa sadržajima koji se uživo prenose.

Ta ograničenja bi, između ostalog, zavisila i od ranijih kršenja njihovih pravila i standarda.

KOMENTARIŠI