Zorana Mihajlović: Imamo elektrane još iz Titovog vremena, cilj je zelena agenda

Zorana Mihajlović: Imamo elektrane još iz Titovog vremena, cilj je zelena agenda

Foto: Urban City / I.P.

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas da su energetska tranzicija i zelena agenda jedini put za obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti i da su Srbiji potrebni novi elektroenergetski kapaciteti.

Pre svega oni koji koriste obnovljive izvore energije, kako bi se održala energetska bezbednost u narednim decenijama, istakla je Mihajlovićeva.

„Jasna poruka i Međunarodne agencija za energetiku i EU i svih zemalja jeste da su alternativni izvori i zelena agenda jedini put za stabilan energetski sistem. To što su neke zemlje u vreme krize i rata povećale udeo proizvodnje iz termoelektrana za jedan ili dva procenta ne znači ništa. Mi dobijamo 70 odsto energije iz TE koje su stare i koriste lignit najlošijeg kvaliteta i hitno su nam potrebne investicije u nove kapacitete“, rekla je ministarka gostujući na TV Hepi, saopštilo je ministarstvo.

To investicije u hidroelektrane, vetroelektrane i solarne elektrane, a da istovremeno koristimo i termoelektrane, koje će postepeno smanjivati proizvodnju, dodala je Mihajlovićeva.

Suština je, kaže, da u proizvodnji električne energije budemo samodovoljni i čuvamo životnu sredinu.

„Moramo da investiramo i svako ko pokušava da zaustavi investicije pravi ozbiljan problem energetskoj bezbednosti i stabilnosti. Nismo izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet 35 godina. Naše TE i HE su iz perioda tok je na vlasti bio Tito i hitno su nam potrebni novi kapaciteti. Sada treba da definišemo gde će biti naša energetika u narednih 30 godina, da naš energetski miks bude održiv i stabilan“, poručila je Mihajlovićeva.

Kako kaže, to znači da odredimo koje će TE raditi i koje ćemo kapacitete za obnovljive izvore energije graditi.

„Mislim da treba da razgovaramo o svim izvorima, uključujući i nuklearnu energiju“, poručila je Mihajlovićeva.

KOMENTARIŠI