Zorana Mihajlović: Restrikcija struje neće biti, biće preporuka za manju potrošnju

Zorana Mihajlović: Restrikcija struje neće biti, biće preporuka za manju potrošnju

Foto: Urban City / I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da restrikcija električne energije neće biti, ali da ministarstvo radi na preporukama za smenjanje potrošnje, kako bi se smanjili troškovi uvoza struje i gasa do kraja grejne sezone. Ukupni skladišni kapaciteti u Srbiji za naftu i naftne derivate su 320.000 tona, a 88 odsto tih kapaciteta je napunjeno.

Zorana Mihajlović je rekla da restrikcije nismo imali ni prošle zime kada je elektroenergetski sistem doživeo kolaps, pa ih neće biti ni sada.

“Država se trudi da obezbedi sve što nam je neophodno, ali su troškovi ogromni”, rekla je Mihajlovićeva na pitanje Tanjuga da prokomentariše tvrdnje u javnosti o restrikcijama, nakon obilaska gradilišta rezervoara za naftne derivate u Smederevu.

Ministarka je naglasila da je procena bila da će nam do kraja marta biti potrebne 3,5 milijarde evra za struju i gas, ali da cene na tržištu “divljaju”, tako da je već danas jasno da nije moguće proceniti koliki će ti troškovi biti.

“Već danas prosečna cena za EPS u avgustu nije 450 evra nego 550 za megavat čas. Zato je poruka građanima i privredi da se država maksimalno trudi da obezbedi dovoljno novca kako bismo mogli da imamo sve što nam je potrebno do kraja grejne sezone i zato ministartvo radi na preporukama kako da smanjimo potrošnju električne i toplotne energije u naredna dva-tri meseca u javnim preduzećima, privredi, opštinama i domaćinstvima”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je kazala da je obezbeđen veći deo od neophodne 3,2 milijarde kubnih metara gasa.

Zorana Mihajlović izjavila je da Vlada na sednici u četvrtak nije donela odluku o poskupljenju struje za privredu, ali je navela da EPS razmatra takvu mogućnost.

Zorica Anđelković, direktorka Republičke direkcije za robne rezerve, rekla je da je kapacitet svakog od šest rezervoara koji se grade 20.000 kubnih metara i da će radovi biti gotovi krajem 2023. godine.

KOMENTARIŠI