VSI Požarevac: Zbog afričke kuge svinja potrebno preduzeti preventivne mere

VSI Požarevac: Zbog afričke kuge svinja potrebno preduzeti preventivne mere

Foto: Pixabay // Ilustracija

Pojava afričke kuge svinja je potvrđena u Srbiji. To je virusna, naročito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Ne predstavlja opasnost za druge vrste životinja niti za ljude. Bolest se širi zaraženom hranom i vodom, prevoznim sredstvima, odećom i obućom, predmetima i opremom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima. U slučaju pojave ove zarazne bolesti sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu.

Ne postoji mogućnost lečenja, niti postoji vakcina. U cilju smanjivanja rizika od moguće pojave afričke kuge svinja i velikih ekonomskih gubitaka, neophodno je da svi držaoci svinja preduzmu sledeće preventivne mere:

– držati svinje zatvoreno
– spreče direktan kontakt svojih životinja sa divljim svinjama
– ne hraniti svinje pomijama
– koristiti zaštitnu odeću i obuću u kontaktu sa svinjama
– prijaviti veterinaru i veterinarskom inspektoru u što kraćem roku svaku obolelu i uginulu svinju
– postaviti dezobarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje (2% rastvor kaustične sode)
– posle odlaska u lov potrebno je temeljno oprati i dezinfikovati obuću i odeću.

Lovci, kao izuzetno važna karika u lancu sprovođenja svih navedenih mera su u obavezi da svako oboljenje ili uginuće divljih svinja obavezno prijave nadležnom lovnom i veterinarskom inspektoru. Kao aktivni učesnici, stručnjaci VSI Požarevac u saradnji sa veterinarskom inspekcijom preduzimaju niz aktivnosti i na nedeljnom nivou daju izveštaj Upravi za veterinu.

Pored aktivnosti na terenu na Braničevskom i Podunavskom okrugu, održani su sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava, lovačkih udruženja, veterinarskih stanica, veterinarskih službi, veterinarskim inspektorima na kojima su prisutni još jednom upoznati sa prirodom ove zarazne bolesti, odgovornostima i obavezama u predstojećem vremenskom periodu u zavisnosti od epizootiološke situacije.

KOMENTARIŠI