Antić: Energetska stabilnost prioritet

Antić: Energetska stabilnost prioritet

Energetska stabilnost zemlje je prioritet Ministarstva rudarstva i energetike jeste i zbog tog će se "ozbiljno i agresivno" investirati u nove kapacitete, rekao je 8. maja ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je istakao da će Srbiji biti potrebni novi elektro-kapaciteti ako želi da ostvari projektovani godišnji privredni rast od 3% i povećanje industrijske proizvodnje za 7%.

“Termoelektrana Kostolac B3 će biti prvi objekat u koji je investirano posle 25 godina”, rekao je Antić na konferenciji “Nova srpska energetska strategija” u Beogradu.

Dodao je da će ta termoelektrana obezbediti dodatnih 350 megavata struje i da su u različitim fazama gradnje objekti na obnovljive izvore čiji je kapacitet oko 500 megavata.

Ministarstvo, prema njegovim rečima, istovremeno radi na širenju prenosne mreže, izgradnjom Transbalkanskog koridora.

“Oko 70% struje se proizvodi uz pomoć uglja i zbog toga će morati da se investira i u razvoj rudarskog sektora zbog čega će se ove godine u Rudarski basen Kolubara investirati 250 miliona evra”, rekao je Antić.

Dodao je da će se otvoriti novi kop Radljevo koji će zameniti kop Tamnava-Zapadno polje.

Da bi se obezbedilo stabilno snabdevanje u planu su, kako je rekao, još neki novi kapaciteti kao što je Termoelektrana “Nikola Tesla” B3 i hidroelektrane u oblasti srednje Drine kao i “Đerdap” 3.

“Počela je izgradnja Moravskih hidroelektrana u saradnji sa nemačkim investitorima, ali su oni odustali i mi ćemo morati da tražimo novog partnera ili nastavimo sami da gradimo, a projekat hidroelektana Bistrca koja bi dala 600 megavata se još razmatra”, rekao je Antić.

On je istakao da će Srbija ostvariti cilj da do 2020. godine 27% energije dobija iz obnovljivih izvora jer je već sada na 23-24%.

“Plan je da promovišemo veće korišćenje biomase za prozvodnju električne i toplotne energije kao i da podižemo energetsku efikasnost”, rekao je Antić.

Ušteda toplotne energije u 54 javna objekta, prema njegovim rečima, je čak 40%, pa će se nastaviti sa ulaganem u zgrade kako bi se sprečilo rasipanje toplote.

Antić je ukazao da se 75% nafte i gasa uvozi i da zato mora da se obezbedi infrastruktura za njihovo dopremanje.

“Uz pomoć EU obezbedili smo gasni priključak u Bugarskoj i sada pratimo kako se razvijaju projekti iz te oblasti. Gasovod Turski tok je za sada namenjen za snabdevanje Turske gasom iz Rusije. Pratimo i Severni tok 2 i razmatramo sve opcije”, rekao je Antić.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da je primena Zakona o energetici koji predviđa formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata preduslov za otvaranje Poglavlja 15 o energetici u pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

Dodala ja da je drugi preduslov za otvaranje Poglavlja 15 restrukturiranje Srbijagasa.

Član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić istakla je da dolazak investitora u srpski energetski sektor zavisi od cene struje.

“Cena struje u ovom trenutku nije ekonomski opravdana. Utvrđeno je da bi za državu veća korist bila kada bi pomagala siromašne da plate struju a za ostale podigla cenu na ekonomski nivo, ali za to nema dovoljno para”, rekla je Hadžibabić.

KOMENTARIŠI