Danas se obeležava “Dan energetske efikasnosti”

Danas se obeležava “Dan energetske efikasnosti”

Foto: Urban City // B.P.

Danas se obeležava “Dan energetske efikasnosti” koja se smatra i novim izvorom energije. Na proleće biće i novi konkursi za subvencije unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima.

A prvi put počinje i realizacija projekta energetske obnove čitavih zgrada. Prijavilo se gotovo 1.500 stambenih zajednica, tri puta više nego što je predviđeno za ovu godinu. Savetnica za energetsku efikasnost u “Udruženju za energetiku Pivredne komore Srbije” Antonele Solujić rekla je za RTS da će u narednih 10 godina sve zgrade morati da imaju energetske pasoše i da se time štedi do 70 posto energije.

Savetnica za energetsku efikasnost u “Udruženju za energetiku Pivredne komore Srbije” Antonele Solujić rekla je da energetska efikasnost predstavlja način da mi zadovoljimo svoje potrebe, ali uz manju količinu energije.

“U svim segmentima možemo unaprediti energetsku efikasnost kako bi imali isti konfor, a potrošili manje energije. Smanjenjem potrošnje utičete na to da možete da proizvedete manje energije i tako čuvate životnu sreditu”, istakla je Solujićeva gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Prema njenim rečima, u Srbiji je izdavanje energetskih pasoša obavezno od 2012. godine, a oni se izdaju na osnovu količine potrebne za grejanje.

Istakla je da i obnovljene zgrade moraju da imaju energetske pasoše, a od prošle godine sve zgrade će morati da imaju u narednih 10 godina energetske pasoše. Kako je istakla, oni će biti obavezni pri prodaji stanova, kao što je to sada slučaj u Evropi.

Država nastavlja sa subvencijama u 15 gradova za obnovu stambenih zajednica. Solujićeva je istakla da je ovaj projekat značajan sa više aspekata, poput smanjenja potrošnje energije i smanjenja gasova staklene bašte.

Savetnice za energetsku efikasnost u “Udruženju za energetiku Pivredne komore Srbije” kaže da se na ovaj način može uštedeti do 70 posto energije i da će kasnije sa energetskom efikasnošću biti omogućena naplata daljinskog grejanja po utrošku.

Napomenula je da su veliki problem individualne kuće koje nemaju ni fasadu i dodala da nemamo u propisu definisano koliko mora da bude termički omotač, ali da je to minimum 10 centimetara.

KOMENTARIŠI