Danas: Smena vladike Ignatija na čelu Bogoslovskog fakulteta

Danas: Smena vladike Ignatija na čelu Bogoslovskog fakulteta

Sveti arhijerejski sinod je, jednoglasnom odlukom, povukao NJegovom Preosveštenstvu Episkopu braničevskom Ignatiju blagoslov za vršenje dužnosti dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prenosi list Danas.

Kako navodi ovaj list, odluka je doneta zbog nesprovođenja u život odluke Svetog sinoda po pitanju ukidanja blagoslova i odobrenja NJegovom Preosveštenstvu Episkopu zapadnoameričkom Maksimu za službu poučavanja i vaspitavanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu – izjavio je za Danas episkop bački Irinej (Bulović), član Sinoda i portparol SPC.

Vladika Irinej je time potvrdio nezvanične informacije pojedinih crkvenih sajtova, ali on negira spekulacije tih izvora da Sinod priprema i uklanjanje sa eparhija vladike Ignatija i vladike Maksima.

– Sinod ne radi ni na čijem uklanjanju sa Eparhije. Samo Vaše pitanje pokazuje da olako prihvatate najnemoralnije i najčudovišnije klevete kao činjenice. Uostalom, veći je greh onih koji Vam to prenose nego Vaš – kaže vladika Irinej bački.

Kako Danas nezvanično saznaje, odluka Sinoda o povlačenju sa dužnosti dekana Bogoslovskog fakulteta doneta 22. oktobra, stigla je na Bogoslovski fakultet od čijeg se Nastavno-naučnog veća traži da o njoj glasa i razreši vladiku Ignatija.

U sinodskoj odluci, vladika Ignatije se, navodno, tereti za nepoštovanje „crkvene vlade“ pri izboru prodekana Aleksandra Đakovca, kao i „obmane u vezi redovnog profesora episkopa zapadno američkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića.

Kako Danas nezvanično saznaje, povodom prvog zahteva Sinoda o smeni ove dvojice predavača koju vladika Ignatije nije sproveo zbog kršenja državnih zakona, uključio se i Univerzitet.

Prama Statutu Bogoslovskog fakulteta, dekan može biti razrešen dužnosti pre isteka mandata ako: prekrši kodeks profesionalne etike; ne ispunjava svoje dužnosti; krši odredbe Statuta, opštih akata Fakulteta ili druge propise ili zloupotrebi svoj položaj. Postupak za njegovo razrešenje može da pokrene Nastavno-naučno veće, većinom glasova ukupnog broja članova.

Dekan Bogoslovskog fakulteta, kako je predviđeno Statutom bira se bez konkursa, iz reda redovnih profesora, koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom na Fakultetu, na period od tri školske godine i sa mogućnošću jednog ponovnog izbora.

Kandidata za dekana predlaže Veće tajnim glasanjem, a dekanu prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran: na lični zahtev, ako prestane da ispunjava uslove predviđene za izbor; ako izgubi sposobnost obavljanja dekanske funkcije zbog pravosnažne sudske presude na osnovu Zakona o visokom obrazovanju kojim je osuđen za krivično delo.

U posleratnoj istoriji SPC ne pamti se da je Sinod razrešio nekog dekana Bogoslovskog fakulteta, to su radile samo komunističke vlasti, tvrde nezvanično Danasovi izvori u SPC.

KOMENTARIŠI