Foto: Pixabay // ilustracija

Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, digitalni fotoaparati, slušalice, ručne konzole za video igre, prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacijski sistemi i slušalice koje se prodaju u EU moraće da imaju univerzalnu USB utičnicu za punjenje, tipa C.

Od proleća 2026. godine to će da važi i za laptopove, navodi se u saopštenju slovenačkog Ministarstva privrede, turizma i sporta, prenosi portal 24UR.

Osim toga, punjači će moći da se prodaju odvojeno od elektroničkih uređaja, što će biti označeno piktogramom, na osnovu kojeg će potrošač moći da odluči da li će da kupi novi uređaj sa ili bez punjača.

Uvodi se i nalepnica sa specifikacijom kapaciteta punjenja sa podacima o minimalnoj i maksimalnoj snazi ​​potrebnoj za efikasno punjenje elektronskih uređaja.

Novo zakonodavstvo deo je šireg napora EU da smanji e-otpad i osnaži potrošače da donose održivije odluke, a nova pravila će se primenjivati ​​na proizvode koji su stavljeni na tržište nakon datuma početka upotrebe, odnosno nakon 28. decembra 2024. ili nakon 28. aprila 2026. za prenosne računare.

KOMENTARIŠI