Facebook se izvinio zbog cenzure figure Vilendorfske Venere

Facebook se izvinio zbog cenzure figure Vilendorfske Venere

Facebook je saopštio da njegova politika oglašavanja ne dozvoljava golotinju ili sugerisanu golotinju

Društvena mreža Facebook izvinila se danas zbog nedavnog cenzurisanja snimka Venere iz Vilendorfa, figure stare skoro 30.000 godina, koja se smatra remek delom paleolitske umetnosti.

Prirodno-istorijski muzej u Beču, gde se nalazi Vilendorfska venera, juče je izrazio negodovanje zbog cenzurisanja poruke na Facebooku kao “opasno pornografske”, koju je objavila Italijanka Laura Đanda.

“Izvinjavamo se zbog greške. Obavestili smo osobu koja je objavila fotografiju da odobravamo objavu”, rekao je za Frans pres predstavnik kompanije.

Foto: AP

Figura nage Venere, pronađene u austrijskom selu Vilendorf početkom 20. veka, je “praistorijsko predstavljanje najpoznatije i najpopularnije žene na svetu”, naveo je muzej.

“Kao arheološki predmet, posebno kultni predmet, ne treba da bude zabranjen na Facebooku zbog golotinje, kao što ne treba nijedno umetničko delo”, saopštio je bečki muzej.

Facebook je saopštio da njegova politika oglašavanja ne dozvoljava golotinju ili sugerisanu golotinju.

“Ipak, pravimo izuzetak za umetnička dela, tako da je objava fotografije trebalo da bude odobrena”, rekao je predstavnik Facebooka.

Ova društvena mreža često je na meti kritika zbog objavljivanja štetnog sadržaja poput lažnih vesti, ali i rigorozne kontrole nekih drugih vrsta sadržaja.

KOMENTARIŠI