Foto: Pixabay / ilustracija

Članovi Kulturno-umetničkog društva “Bubušinac” iz Bubušinca kod Požarevca, postigli su izuzetan uspeh na Svetskom festivalu folklora “Mondorlo in fiore” u Agriđentu, na Siciliji, jer su proglašeni za najbolji igrački ansambl.

Osim ove glavne, na prestižnoj smotri koja se održava već 75 godina, osvojili su i specijalnu nagradu „Dario Daniele“ u kategoriji za najbolju tačku na festivalu.

-Organizator nas je izabrao za takmičarsku konkurenciju na osnovu prijave, fotografija i snimaka, jer je smatrao da zadovoljavamo njihove visoke kriterijume, kao što su obavezan orkestar, kvalitet ansambla, raznovrsnost i trajanje programa. Osvojili smo dva priznanja i veoma smo ponosni što smo uspešno predstavili svoju zemlju, grad, i malo mesto iz koga dolazimo – rekao je Nikola Tomić, umetnički rukovodilac ansambla.

Na festivalu, na kojem su učestvovale folklorne grupe iz 30 država sa nekoliko kontinenata, članovi KUD „Bubušinac“ imali s usedam nastupa, uz izvođenje četiri koreografije.

Folklorna smotra zvanično je završena velikim koncertom svih učesnika u Dolini hramova, po kojoj je grad Agriđento poznat i van granica Italije.

KOMENTARIŠI