Crkva Svetog Nikolaja u selu Aleksandrovac, u braničevskoj opštini Žabari, definitivno postaje mesto čuda i božjih proviđenja.

Nakon što se na Badnje veče u ovoj crkvi vernicima prikazala nekakva čeljust, za koju su mnogi pretpostavili da je Sotona lično, a koja je uzmakla pred molitvom i dimom od badnjaka, u aleksandrovačkom hramu u nedelju se desilo novo, kažu vernici, proviđenje. U Crkvu Svetog Nikolaja u nedelju je u ranim jutarnjim časovima udario grom. Srećom, niko nije povređen.

Crkva Svetog Nikolaja Aleksandrovac

– Oko sedam sati ujutru bila je strašna oluja u Aleksandrovcu, pljuštala je kiša, sevalo je i grmelo, treštalo je na sve strane. Odjednom se začuo snažan prasak i videli smo da je munja pogodila kupolu crkve. U crkvi nije bilo mnogo ljudi, u trenutku udara tu se nalazio sveštenik Željko Matić i žena koja mu pomaže. Oko crkve takođe nije bila gužva, jer su vernici tek pristizali na nedeljnu službu – kaže jedan od očevidaca celog događaja.

Prema njegovim rečima, prizor je bio fascinantan, a sa crkve su popadali delovi crepova i cigala.

Crkva Svetog Nikolaja Aleksandrovac

– Kada se pročulo šta se desilo, skoro celo selo se skupilo da vidi o čemu je reč. Nastala je rupa na kupoli. Sreća je što niko nije povređen i ovo je božji znak ze ljude da se vrate crkvi. Sveštenik je zatim služio svetu liturgiju – priča naš izvor.

Inače, crkva je podignuta 1884. u centru sela, osvećenje hrama obavljeno je iste godine, a danas ima status spomenika kulture. Poseban akcenat je dat obradi zapadne fasade, s naglašenim, u polje izvučenim portalom. Građevinom dominira zvonik sa časovnikom, na čijem se četvrtastom postolju sa zapadne strane nalazi bronzana ploča sa natpisom: „Sv. Nikola 1884“. Uz spoljni zid oltarske apside 1923. godine podignuta je spomen-kosturnica neznanim junacima palim u borbama na aleksandrovačkim položajima 1915. godine.

KOMENTARIŠI