Na otvaranju izložbe nakon muzičke tačke učenice Muzičke škole «Stevan Mokranjac» posetiocima se najpre obratio Saša Radić, predsednik Udruženja Slovenaca iz Kostolca koji je pozdravio sve prisutne goste, umetnicu iz Slovenije i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji izložbe.
Potom je u ime domaćina Narodnog muzeja iz Požarevca Marina Radosavljević, istoričar umetnosti i kustos galerije takođe pozdravila prisutne goste i ambasadora Slovenije u Srbiji Vladimira Gašparića, supruga Majde Zorko kao i Predsednika Skupštine grada Požarevca gospodina Bojana Ilića.
Marina Radosavljević je zatim dala kratakosvrt na umetnička dela koja su izložena u galeriji rečima:

„Izložene slike čine u stvari malu retrospektivu koja pokazuje kako se slikarstvo Majde Zorko razvijalo u poslednjih 30 – 40 godina. Izložba je i prikaz uticaja umetnika sa dalekog Istoka i Evrope – koji su ostavili pečat u njenom slikarskom razvoju. Njen pređeni put je dug:
●od početnih studija kaligrafije i kineskog slikarstva,
●slikanja motiva impresionističkom tehnikom,
●do uklučivanja geometrijske apstrakcije i kombinacije modernih „istočnjačkih“ i „zapadnjačkih“ slikarskih tehnika,
●pa sve do delimično apsrtaktnih slika koje trenutno stvara.

Sa jedne strane, Majda slikarski ovekovečuje kinesku kaligrafiju koja u Kini još uvijek ima visoki položaj u društvenom i umetničkom životu. Smatrala se za superiorni vid umetnosti, cenjeniji i od slikanja i od vajanja, izjednačen sa poezijom kao sredstvom samoiskazivanja i kultivacije. Umetnica odajući poštovanje kineskom pismu i staroj tradiciji pisanja kineskih karaktera prenosi na platno ove male geometrijske slike koje na apstraktan način simbolizuju predmete, pojave, životne događaje i situacije. Dok slika slova Majda simboličnu moć piktograma otkriva kroz oblik i formu; ona u ovom slikarstvu crta isto koliko i slika. Inspiracija istočnjačkim slikarstvom kod Majde se odražava i na predstave pejzaža gde ona poput starih majstora ponavlja oblike ističući kontrast u boji i držeći fokus na suštinskim karakteristikama.

Sa druge strane, Majda dalekoistočne motive spaja sa bojom, tekovinom Zapada, koja je nanesena u geometrijski apstraktnom redu ili pak slobodnije u jednom svedenom aranžmanu. Ovo kombinovanje organskih elemenata sa reprezentativnim apstraktnim geometrijskim oblicima čine Majdino slikarstvo u isto vreme i dekorativno i moderno. Prisutna je konstantna igra između pozitivnog i negativnog prostora, ravne pozadine poput tapeta i iluzije dubine dostignute slojevitim predstavljanjem predmeta.

Posvećujući se i predmetnom i apstraktnom, umetnica je podjednako istraživala znak i oblik, prazninu i punoću, belinu i boju. Crpeći inspiraciju sa mnogih izvora, pored Dalekog istoka, ona je zagledana i u Kandinskog, Džordžu O’Kif, i naročito Van Goga, preko čijih dela se zainteresovala za proučavanje boje. Majda Zorko je od posmatrača stvorila prefinjenog primaoca poruke – i to veoma kreativnog primaoca koji razume u kom pravcu ga umetničko delo kao nema pesma vodi – ka svetu misli i slici srca.„

Nakon izlaganja Radosavljevićeve goste je pozdravio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić koji je i otvorio ovu izložbu slika.

KOMENTARIŠI