PODELI

Na otvaranju izložbe nakon muzičke tačke učenice Muzičke škole «Stevan Mokranjac» posetiocima se najpre obratio Saša Radić, predsednik Udruženja Slovenaca iz Kostolca koji je pozdravio sve prisutne goste, umetnicu iz Slovenije i zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji izložbe.
Potom je u ime domaćina Narodnog muzeja iz Požarevca Marina Radosavljević, istoričar umetnosti i kustos galerije takođe pozdravila prisutne goste i ambasadora Slovenije u Srbiji Vladimira Gašparića, supruga Majde Zorko kao i Predsednika Skupštine grada Požarevca gospodina Bojana Ilića.
Marina Radosavljević je zatim dala kratakosvrt na umetnička dela koja su izložena u galeriji rečima:

„Izložene slike čine u stvari malu retrospektivu koja pokazuje kako se slikarstvo Majde Zorko razvijalo u poslednjih 30 – 40 godina. Izložba je i prikaz uticaja umetnika sa dalekog Istoka i Evrope – koji su ostavili pečat u njenom slikarskom razvoju. Njen pređeni put je dug:
●od početnih studija kaligrafije i kineskog slikarstva,
●slikanja motiva impresionističkom tehnikom,
●do uklučivanja geometrijske apstrakcije i kombinacije modernih „istočnjačkih“ i „zapadnjačkih“ slikarskih tehnika,
●pa sve do delimično apsrtaktnih slika koje trenutno stvara.

Sa jedne strane, Majda slikarski ovekovečuje kinesku kaligrafiju koja u Kini još uvijek ima visoki položaj u društvenom i umetničkom životu. Smatrala se za superiorni vid umetnosti, cenjeniji i od slikanja i od vajanja, izjednačen sa poezijom kao sredstvom samoiskazivanja i kultivacije. Umetnica odajući poštovanje kineskom pismu i staroj tradiciji pisanja kineskih karaktera prenosi na platno ove male geometrijske slike koje na apstraktan način simbolizuju predmete, pojave, životne događaje i situacije. Dok slika slova Majda simboličnu moć piktograma otkriva kroz oblik i formu; ona u ovom slikarstvu crta isto koliko i slika. Inspiracija istočnjačkim slikarstvom kod Majde se odražava i na predstave pejzaža gde ona poput starih majstora ponavlja oblike ističući kontrast u boji i držeći fokus na suštinskim karakteristikama.

Sa druge strane, Majda dalekoistočne motive spaja sa bojom, tekovinom Zapada, koja je nanesena u geometrijski apstraktnom redu ili pak slobodnije u jednom svedenom aranžmanu. Ovo kombinovanje organskih elemenata sa reprezentativnim apstraktnim geometrijskim oblicima čine Majdino slikarstvo u isto vreme i dekorativno i moderno. Prisutna je konstantna igra između pozitivnog i negativnog prostora, ravne pozadine poput tapeta i iluzije dubine dostignute slojevitim predstavljanjem predmeta.

Posvećujući se i predmetnom i apstraktnom, umetnica je podjednako istraživala znak i oblik, prazninu i punoću, belinu i boju. Crpeći inspiraciju sa mnogih izvora, pored Dalekog istoka, ona je zagledana i u Kandinskog, Džordžu O’Kif, i naročito Van Goga, preko čijih dela se zainteresovala za proučavanje boje. Majda Zorko je od posmatrača stvorila prefinjenog primaoca poruke – i to veoma kreativnog primaoca koji razume u kom pravcu ga umetničko delo kao nema pesma vodi – ka svetu misli i slici srca.„

Nakon izlaganja Radosavljevićeve goste je pozdravio predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić koji je i otvorio ovu izložbu slika.

KOMENTARIŠI