Kad otopli usred zime srcu nije lako

Kad otopli usred zime srcu nije lako

Prelazak temperature iz „debelog minusa“ na prolećnih 15 stepeni veliki je šok za organizam. Ovi Celzijusi mogu da „ošamute“ i hronične bolesnike i zdrave ljude. To najviše primećuju lekari, jer su im ordinacije pune. Koje simptome ne bi trebalo ignorisati?

Lekari Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“ imaju za trećinu više pacijenata u poređenju s istim periodom prošle godine. Proleće u februaru dobro je za šetnju, ali nije najbolje i za srce zato su ovih dana najugroženiji srčani bolenici.

Doktorka Marija Zdravković ističe da je vreme lepo i prolećno, ali da ne odgovara baš srčanim bolesnicima i zbog toga se pacijenti sa aritmijama i oni sa neregulisanim krvnim pritiskom češće javljaju.

„Očigledno je da prilagođavanje kardiovaskularnog sistema ne može biti tako brzo i promtno kao što su promene vremena. Onda pacijenti osećaju, ne samo teški, hronični pacijenti već i mlađi pacijenti koji nisu kardiološki bolesnici imaju određene tegobe“, istakla je dr Zdravković.

Ne treba se javljati lekaru za „svaku sitnicu“, ali postoje simptomi koje ne smemo da ignorišemo.

„Bitno je da se javimo ukoliko tegobe traju određeno vreme, dakle bol tipa proboda nožem sigurno nije opassan, ali bol koji traje i uznemirava zahteva evaluaciju od strane lekara. Tak bol treba da traje najmanje 15 minuta. Kod infarkta je bol izuzetno jak, dovodi do pojave straha kod pacijenta i oblivanja hladnim znojem, ali postoje i drugačije vrste bola koje nisu infarktne i obično se u ovom periodu javljaju kod onih koji imaju priraslice, a to su dugi, tupi bolovi, ali u svakom slučaju, zahtevaju pregled“, objasnila je dr Zdravković.

Tokom ovakvih perioda temperaturnih oscilacija postoje načini da pomognemo srcu.

„Savet bi bio da se dovoljno odmorimo, da jedemo kvalitetnu nutritivnu ishranu, dakle ne samo energetski jaku nego sa puno proteina, vlakana, minerala i vitamina. I naravno, ono što je izuzetno važno, da uvodimo postepeno fizičku aktivnost – niti da budemo previše sedentarni, niti da krenemo odjednom da vežbamo“, ukazala je dr Zdravković.

Narednih dana, osluškujete svoj organizam. Obratite pažnju i ako osetite nešto neobično idite kod lekara. Ne preterujte sa jelom i pićem.

KOMENTARIŠI