Immofinanz, uz Valjevo, Niš i Čačak, planira nove Stop Shop objekte u Požarevcu, Lazarevcu i Vršcu. Poseidon Group, nakon Capitol parka u Šapcu, punom parom radi u Rakovici, gde otvaranje očekuju krajem oktobra, a najavljuje i završetak investicije u Somboru. Kompanija RC Reinvest priprema se za projekte u Kraljevu i Vršcu. U Kruševcu, zemljište je kupio NEPI. Uz sve njih, i u Srbiji dugoočekivana IKEA, trebalo bi da do kraja 2017. godine donese odluku o gradnji ritejl parka uz robnu kuću u Bubanj potoku.
Srpsko tržište po mnogo čemu je specifično kada je u pitanju sektor ritejl parkova, koji sve više preuzima primat u odnosu na “klasične” šoping centre. Kupovna moć diktira pravila, pa, po većini mišljenja, samo veliki gradovi, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, mogu da “iznesu” šoping centre. Ostalima pripadaju ritejl parkovi, koji nude značajno povoljnije cene zakupa, a kupcima – brendove srednjeg do nižeg cenovnog ranga. Ipak, umesto objekata na samim obodima gradova, pa čak i po nekoliko desetina kilometara od centra, ritejl parkovi sve više se pomeraju ka “dobrim” lokacijama. Umesto modela iz razvijenih zemalja – “dođi, kupi i idi”, domaća scena zapravo je razvila model – šoping centra na otvorenom. Tu se ulaže u dodatne sadržaje, marketing, održavanje, ukratko – u kompletan doživljaj za kupca.
– Dve važne stvari desile su se na srpskom terenu. Prva je razvoj ritejl parkova u takozvanim sekundarnim gradovima, što je uslovilo jačanje lokalnih struktura, kroz nove investicije. Sa druge strane, Srbija je pionir u implementaciji novog koncepta ritejl parkova, koji su zapravo šoping centri na otvorenom – kaže Mia Zečević, partnerka u kompaniji Novaston Asset Management.
Od početka rada u Srbiji, Novaston Asset Management sarađivao je sa velikim kompanijama i investicionim fondovima koji su ulagali i dalje ulažu u tržište nekretnina. Među njima su i čuveni igrači u ovoj oblasti – Immofinanz Group, Aviv Arlon, NEPI…
– Naša kompanija je novi koncept osmislila u saradnji sa inostranim klijentima. Radi se o specifičnom arhitektonskom uređenju, koje uzima u obzir kretanje i potrebe potrošača, sa ciljem da im se olakša kupovina strateškim pristupom u rasporedu zakupaca – istakla je Zečević na Drugoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture, održanoj pre nekoliko dana u Beogradu.
Za razliku od razvijenih tržišta, gde se ciljano dolazi u ritejl park, u njemu provodi 30-45 minuta i kupuje proizvod, u Srbiji morate najpre da animirate kupca kako bi došao, proveo vreme, zabavio se i tek na koncu pazario.
– Kupac mora da uživa u vremenu provedenom u ritejl parku. Da bi se to postiglo, u okviru parka se pozicioniraju i bioskop, kafići i dečija igrališta. Recimo, taj koncept je primenjen kod Stop Shop parka u Nišu – podseća partnerka u kompaniji Novaston Asset Management.

Novi brendovi u ritejl parkovima

Poseidon Group otvorila je 2014. Capitol Park u Šapcu, koji je danas stopostotno izdat. Ključ uspeha ritejl parka su odabir lokacije i pažljiv izbor zakupaca (tenant mix), podeća Milica Mitrović, senior asset manager Poseidon Group. Ona dodaje i da je uvek prednost kada ste pionir, odnosno kada ne postoji drugi sličan projekat u gradu.
– Ipak, odnedavno, grade se i ritejl parkovi u gradovima gde već postoji konkurencija. Koliko je to održivo, vreme će pokazati.
I Milica Mitrović ističe da su takozvani sekundarni gradovi idealna lokacija (gradovi sa najmanje 40.000 stanovnika, odnosno 70.000 u širem okruženju), a da investitori uvek vagaju i cenu zemlje, te mogućnosti za njenu kupovinu, ali i dobro analiziraju kupovnu moć građana.
– Lokacija ritejl parkova u Srbiji se menja, a oni više definitivno nisu namenjeni samo obodima gradova. Takođe, interesantno je i da prostor u ritejl parkovima sve više potražuju zakupci koji su do sada bili prevashodno fokusirani na šoping centre. Razvoj ritejl parkova ne posustaje i oni preuzimaju primat u odnosu na šoping centre u Srbiji. Mnogo je veći potencijal za gradnju – dodaje Mitrović.
Poseidon Group prionula je sada na novi poduhvat – gradnju ritejl parka u beogradskom naselju Rakovica. Kako je podsetila Mitrović, biće to jedan od najvećih ritejl parkova u srpskoj prestonici (22.000 m2). Meka za šopingholičare, od koje se očekuje da vrati život u uspavanu Rakovicu i tom delu Beograda ponovo da na značaju, trebalo bi da bude otvorena krajem oktobra ove godine, kaže ona.

Osim toga, Poseidon razvija i treći projekat u Srbiji – Capitol park Sombor, koji bi trebalo da ima oko 6.000 m2, gde se otvaranje takođe očekuje do kraja 2017. godine.

Kupac stalno traži nešto novo…

Izrealski Aviv Arlon doneo je zapravo koncept ritejl parka u Srbiju, kada je pre 6 godina otvorio Aviv Park u Pančevu. Danka Gladović iz ove kompanije, podseća da su, kada su došli u Srbiju, dugo “vagali” između gradnje šoping centra ili ritejl parka.
– Došli smo do zaključka da u sekundarnim gradovima treba graditi ritejl parkove. U Pančevu smo gradili u centru grada, što je takođe specifičnost Srbije. Uspeli smo i da u Srbiju dovedemo brendove koji do tada nisu bili prisutni – kaže Gladović.
Mnogi su osporavali projekat, kada je kompanija počela realizaciju, ali se ispostavilo da je investitor doneo dobru provenu. Aviv Park Pančevo ima oko 28.000 m2 izdatog prostora i više od 90 zakupaca, što je u rangu šoping centara i što ih svrstava među najbolje i najuspešnije ritejl parkove u Srbiji, ističe Gladović.
– Mislim da je uspehu u Pančevu, tokom svih šest godina, doprinela činjenica da smo gradili u fazama, što nam je omogućilo da stalno budemo na nivou, da damo nešto novo. Takođe, i odlična lokacija, na dobrom mestu u gradu – dodaje Gladović.
Ritejl parkovi u Srbiji treba da budu bliže centru, smatra ona, jer su i sami svojevrsni centri dešavanja.
– Srbija ima “hibridne projekte”, gde se mnogo ulaže u marketing, gde ste stalno daje nešto novo. To je potpuno drugačiji pristup od Evrope, gde se ritejl park sagradi, da u zakup, i kasnije radi sa minimalnim ulaganjima i minimalnim održavanjem. Mi zakupcima dajemo dobre cene, ali i dobar kvalitet.
Aviv Arlon sagradio je i ritejl park na Zvezdari u Beogradu, kao i objekat u Zrenjaninu, koji je drugi najveći u Vojvodini (posle BIG CEE u Novom Sadu), a kompanija je tokom 2016. predstavila i planove za Požarevac.

IKEA – nove ideje za Beograd

 
Švedska kompanija IKEA kupila je u startu više zemljišta u Bubanj potoku, a još na početku realizacije, otkrili su mogućnost da u Beogradu, poput drugih lokacija širom sveta, uz robnu kuću podignu i ritejl park.
Ova grupacija u svom portfoliju ima 59 šoping centara i 4 ritejl parka (u Evropi, Rusiji, Kini…). U pitanju je oko 3,2 miliona kvadratnih metara, a ove objekte godišnje poseti oko 450 miliona ljudi. Kada se uporedi sa oko 800 miliona posetilaca godišnje u robnim kućama, jasno je koliko je za IKEA-u to važan segment, rekao je regionalni direktor za razvoj za Jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić.
– Do kraja godine doneće se odluka o izgradnji IKEA ritejl parka u Beogradu. On bi trebalo da ima oko 40.000 m2, a u pitanju je investicija od oko 60-70 mil EUR – rekao je Vladislav Lalić.
IKEA se trenutno priprema za gradnju outlet centra u Zagrebu. Tender je u toku, a očekuje se da radovi počnu u maju ove godine. U pitanju su objekti od oko 16.000 kvadrata, u koje će kompanija uložiti 40 mil EUR. I u Zagrebu, kao i u Beogradu, očekuje se da ritejl zaposli po 300 ljudi (uz zaposlene u robnim kućama). IKEA je, inače, u Beogradu pre nekoliko dana otpočela treći talas zapošljavanja za rad u robnoj kući. Otvaranje se očekuje na leto, a kompanija razmatra i mogućnosti za drugu robnu kuću u srpskoj prestonici.
 

Beograd okupio investitore, konsultante, predstavnike države…

Drugu srpsku konferenciju o razvoju sektora nekretnina i infrastrukture, 21. februara u hotelu Metropol, organizovala TGI Group International, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Ambasada Kanade i Izraela u Srbiji i podršku velikog broja konsultantskih kompanija u oblasti nekretnina. U okviru ove manifestacije, organizovan je i panel o novim trendovima u razvoju šoping cenatara i ritejl parkova.

KOMENTARIŠI