Mali: Srbija unapredila režim za borbu protiv pranja novca

Mali: Srbija unapredila režim za borbu protiv pranja novca

Foto: Skupština Srbije

Zaključak da je Srbija ostvarila napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koji je danas objavljen u izveštaju Manival-a, nadzornog tela Saveta Evrope je prema oceni potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog potvrda da smo na pravom putu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Mali je istakao da ovakve dobre vesti utiču na poboljšanje imidža zemlje u međunarodnoj javnosti.

„Srbija je unapredila režim za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, posebno kada je reč o usklađenosti sa preporukom o novim tehnologijama. Iz kategorije ‚delimično u skladu‚ prebačeni smo u kategoriju ‚uglavnom usklađeno‚ i to za 35 od 40 preporuka i ovaj iskorak je naš konkretan vidljivi rezultat rada na ovom polju u prethodne tri godine kada smo preduzeli dodatne mere unapređivanja“, rekao je on.

Dodao je ovo znači da smo usklađeni sa svih 40 preporuka, te da smo jedina zemlja u širem regionu koja se time može pohvaliti.

Mali je istakao da su konstantne pohvale međunarodnih institucija koje stižu u Srbiju rezultat mukotrpnog sprovođenja sveobuhvatnih reformi u prethodnoj deceniji i da su jaka motivacija da se sa njima nastavi.

„Sa ovim rezultatom više nismo u obavezi da podnosimo izveštaje na evaluaciju, ali smo snažno podstaknuti da nastavimo rad na unapređenju svih sistema koji od Srbije čine bolje mesto za život“, poručio je on.

Objasnio je da ovakve stvari čine Srbiju još atraktivnijom za strane investitore, što za našu zemlju znači više fabrika, više novih radnih mesta i veće plate.

„Zbog toga su sve ove stvari koje se možda golim okom ne mogu videti za građane Srbije veoma važne i pokazuju našu posvećenost rastu i razvoju naše ekonomije“, zaključio je Mali.

Manival je saopštio da je od novembra 2021. Srbija preduzela dodatne mere da identifikuje i proceni rizike za pranje novca i finansiranje terorizma koji proizilaze iz aktivnosti virtuelne imovine i aktivnosti ili operacije pružalaca usluga virtuelne imovine.

Komitet eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma je nadzorno telo Saveta Evrope kome je poveren zadatak da proceni usklađenost sa osnovnim međunarodnim standardima za suzbijanje pranja novca, finansiranje terorizma i finansiranje proliferacije oružja za masovno uništenje, kao i efikasnost njihove primene.

Manival procenjuje 33 države i teritorije i daje preporuke nacionalnim vlastima oko neophodnih poboljšanja njihovih sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i za suzbijanje finansiranja širenja oružja.

KOMENTARIŠI