Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine prvog stana

Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine prvog stana

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Jasno je da je jedna od najbitnijih stavki u životu svih nas definitivno kupovina našeg prvog stana. Mnogima je to ogroman korak jer znači osamostaljivanje i odvajanje od roditelja, te ogromnu važnost daju upravo ovom događaju.

Sam odabir i kupovina stana, ili generalno bilo koje nekretnine može biti previše naporna i stresna jer ima zaista mnogo informacija koje treba pohvatati. Stoga, mi smo odlučili da vam olakšamo čitav taj proces, te, ukoliko vas zanima na šta sve treba obratiti pažnju tokom kupovine svog prvog stana – pročitajte naš tekst do kraja.

#1 Opremanje stana – sredite dom po svom ukusu

Ukoliko se istrošite na samu kupovinu nekretnine i mislite da nećete imati dovoljno novca da opremite stan onako kako biste želeli, istražite ponude za najpovoljniji kreš kredit kako biste mogli da sredite svoj dom baš onako kako ste zamišljali. Postoje mnogo povoljne ponude koje bi mogle da vam olakšaju uređivanje. tako da možete pogledati sve i uporediti koja vam se najviše isplati.

Sređivanje stana po vašem ukusu je jako bitno s obzirom na činjenicu da osoba koja će provoditi najviše vremena u njemu ste upravo vi, stoga bi odlično bilo da možete u njemu i da uživate. Napravite svoju oazu mira u kojoj čete maksimalno moći da se opustite kada se posle posla umorni vratite u svoj savršeno sređen dom.

#2 Lokacija – mesto predstavlja jednu od najbitnijih faktora pri odabiru

Lokacija je među najbitnijim stavkama kada je odabir stana u pitanju, te je bitno dobro razmisliti koja vam po njaviše stavki odgovara. Ukolko volite da ste u centru dešavanja, da je blizu vas dosta bioskopa, kafića, prodavnica, tržnih centara i slično, idealno bi bilo da vaša nekretnina bude locirana na nekom urbanijem mestu.

Međutim, ukoliko ipak više volite mirnije krajeve, bez saobraćajne buke i sa što manje akcije, za vas je savršena lokacija neko naselje malo dalje od centra. Tu će se i dalje nalaziti sve ono najpotrebnije – prodavnice pre svega, zatim škole, pošte, banke i ostalo, ali za razliku od urbanije sredine, neće biti u epicentru zbivanja. Kada je ovakva sredina u pitanju, najbitnije je da proverite saobraćajnu povezanost sa gradom.

#3 Cena i kvadratura – odnos cene i kvadrature se svuda razlikuje

U zavisnosti od toga na kojoj lokaciji želite da uzmete svoj novi stan, cena kvadrata će se menjati. Ukoliko želite nešto bliže centru grada, cena će, naravno, biti veća, međutim, ukoliko vam je u redu da budete malo dalje od njega, cena će, shodno tome, biti niža. 

Iz tog razloga možete skinuti na svoj mobilni telefon razne aplikacije koje služe upravo tome da objavlju najnovije prodajne oglase stanova na svim lokacijama. U njima možete po filterima obeležiti tačnu lokaciju, kvadraturu, cenu i sve ono što vas interesuje. Na taj način ćete mnogo lakše doći do onoga šta vas interesuje. 

#4 Učešće za stambeni kredit – što više, to bolje

Ukoliko ste planirali da za kupovinu svog prvog doma uzmete kredit, bilo bi odlično kada biste mogli mesecima unapred da skupljate novac za što veće učešće, s obzirom na činjenicu da na taj način dobijate povoljnije uslove za dizanje samog kredita. Učešće predstavlja određeni iznos koji treba da obezbedite iz drugih izvora koji banka traži kao vid umanjenja rizika kredita.

Ako planirate da kroz nekoliko godina uzmete sebi svoj prvi stan, dobro bi bilo da odmah krenete pomalo da odvajate svakog meseca od primanja, kako bi vam učešće bilo što veće. Na taj način ćete moći i brže da vratite kredit, nećete morati da za to gubite godine, a i, dodatno, banke zahtevaju određeni procenat samog učešća, te ispratite sve što je potrebno, kako ne biste imali poteškoća.

#5 Povraćaj PDV-a – za kupovinu prvog stana

Dva obavezna poreza vas očekuju uz kupovinu nekretnine – porez na dodatu vrednost i porez na prenos apsolutnih prava. Uz to, morate znati i da je prvi vlasnik ona osoba koja do tada nije imala svojinski udeo u stanu, kao ni udeo u porodičnoj stambenoj zgradi.

Kada se nekretnina kupuje u novogradnji direktno od investitora, prvi vlasnik je oslobođen poreza na prenos apsolutnih prava, a to dalje znači da ste u pirlici da tražite povraćaj PDV-a jer je on plaćen kroz kupoprodajnu cenu. Vodeći računa o činjenici da je oslobađanje od poreza vezano za kvadraturu stana, treba da znamo da će prvi vlasnik biti oslobođen poreza za kvadraturu do 40 metara kvadratnih.

Pokušali smo da najkraće močuće izdvojimo koje su to najbitnije stvari na koje treba obratiti pažnju pri kupovini svog prvog stana. S obzirom na činjenicu da čitava akcija oko kupovine može biti jako komplikovana, nadamo se da smo uspeli makar malo da vam olakšamo. Želimo vam sreću u tražnji novog doma!

KOMENTARIŠI