Foto: Urban City // I.P.

Večeras u 20 časova u Centru za kulturu Požarevac održana je Svečana akademija povodom slave Grada Požarevca Svete Trojice.

Na Svečanoj akademiji govorio je i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović.

“Sveštenstvo naše eparhije, sutra će, na sam dan slave, litijom obići ulice našeg grada i tako učiniti još jedan dan praznikom hrišćanske vere. Litija je uvek prilika za susret sa starim prijateljima i jačanje jedinstva među sestrama i braćom koji vole ovaj grad i žive u njemu, naglasio je Pavlović.

-Tumačeći ovaj događaj opisan u Svetom pismu, želim da verujem da je ova manifestacija naše vere ujedno i momenat njene potvrde. Ukoliko bi tražili simboliku i pouku ovog događaja za vreme u kome živimo, možemo navesti važnost istrajnosti i vere u sebe i ispravnost onog što radimo. Shvatam ovaj događaj i kao onaj u kome vam se istina otkriva i stiže nagrada zato što ste verovali da će istina doći. Ne želeći da poredim iskušenja koja su na tom putu imali apostoli i koja smo imali mi, obični ljudi, ali mislim da je poruka, da će se ispravan put kojim idete uvek na kraju isplatiti, zapravo univerzalna poruka. Poruka je mnogo i njih će ponajbolje tumačiti duhovnici. Na svima nama je samo da kroz svoje živote putujemo u skladu sa Božjim zapovestima koja služe da budemo srećni a ne kažnjeni, rekao je Pavlović.

Foto: Urban City // I.P.

-Sutra ćemo, na litiji hodati među sestrama i braćom različitih profesija, različitih obrazovanja i različitih materijalnih stanja. Neka nas svaki korak i pogled ispred pored ili iza sebe, sutra podseti da smo svi isti. Bez obzira na svoje uniforme i odela, računajmo samo ono šta nam je u srcu i duši i trudimo se da i jedno i drugo napunimo dobrotom. Sutra je idealna prilika za to. Oprostimo onima koji su se ogrešili o nas i zamolimo za oprost one o koje smo se mi ogrešili. Siguran sam da svako od nas može i ima razloga da učini i jedno i drugo. Osetimo svi zajedno sutra pripadnost sa sugrađanima koji žele, zaključio je gradonačelnik i pozvao Požarevljane da sutra budu u litiji i čestitao slavu Svetu Trojicu.

Foto: Urban City // I.P.

Na Svečanoj akademiji deljene su nagrade u neto iznosu od 58.700 dinara i povelje Grada Požarevca.

Nagrada i povelja o nagradi, u neto iznosu od 58.700,00 dinara dodeljena je Ivković Lepomiru, glumcu iz Beograda, Marković dr Aleksandru, lekaru specijalisti – hirurgu iz Požarevca, Smiljković Maji, sportistkinji iz Požarevca, Stevanović Slaviši, treneru iz Požarevca i Hajrović dr Oliveri, kliničkom psihologu iz Kostolca.

Foto: Urban City // I.P.

Povelja je dodeljena Gradskoj organizaciji Crvenog krsta u Požarevcu i Srpskom atletskom savezu u Beogradu. Podsećamo da je Grad Požarevac obrazložio odluku o dodeli nagrada i povelja povodom Svete Trojice.

Nastupio je i hor crkve Svete Petke na početku Svečane akademije.

Foto: Urban City // I.P.

U nedelju, 12. juna od 8 časova centralnim gradskim ulicama proći će litija, a u 9 časova u dvorištu Saborne crkve biće prerezan slavski kolač.

Foto: B.P. / Arhiva

Nakon toga biće služena Arhijerejska liturgija.

Ovogodišnji kolačar je predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović.

KOMENTARIŠI